Едно е сигурно - натрупаният стрес в службата бавно и сигурно убива

Един месец почивка. Толкова време ни е необходимо, за да разтоварим след една тежка работна година. Изводите са на Института за изследване на населението и човека. А дали това може да стане на практика?

30 дни без работа, без ранно ставане, без бързане към офиса и без нерви. На море, на планина, дори вкъщи, но далече от служебния телефон и лаптопа. Едва ли има нормален човек, който да не поиска това с две ръце.

По темата

„Би било добре, но за работата няма да е ОК”, смята Анна Зафирова, консултант в компания за недвижими имоти.

В имотния бизнес например дългото отсъствие от работа е пагубно. Губи се връзката с клиента, за която понякога са нужни месеци. По тази причина Ани предпочита алтернативната схема - малки, но чести отпуски. Току що се е върнала от поредната седмица извън офиса.

„Беше достатъчно. Обиколих доста места - на планина, на море. Предпочитам да си взимам отпуските, когато има официални празници. Защото така правят и моите клиенти”, обяснява още Анна Зафирова, консултант в компания за недвижими имоти.

Кратко, но не прекалено кратко. Почивка от 2-3 дни не е почивка, показват проучванията.

„За да отпадне напрежението, се изисква поне една седмица човек да се отпусне, докато изчезне напрежението - психическо и физическо. Та чак след това, в оставащото време, да започне да си почива и да трупа нови сили”, пресмята Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.

Независимо коя формула за почивка изберем, едно е сигурно. Натрупаният стрес в службата бавно и сигурно убива.

„Прекомерният стрес може да е фатален. Много често служителите просто блокират. В тези моменти имат нужда от сериозна и по-дълга почивка”, казва Дейвид Балард от Американската асоциация на психолозите.

На много места по света има идеи за по-кратка работна седмица. Най-радикално е обаче предложението на милиардера Карлос Слим, което той споделя в интервю за CNN.

„Според мен, хората трябва да работят по 3 дни в седмицата. Но работният ден трябва да е 11 часа, а възрастта за пенсиониране - 75 години. Намаляването на работната седмица предполага и намаляване на дохода от труд. Това неминуемо ще създаде рояк от други социални проблеми”, на мнение е милиардерът Карлос Слим.

Повече по темата гледайте във видеото.