Причината – нужно е повече време за обсъждане на проектите

Започна обсъждането на новите учебници за първи и пети клас. Стана ясно обаче, че те няма да влязат в употреба от идващата учебна година. Причината – примерните проекти за променените помагала пристигнаха днес в Министерския съвет и тепърва започва процедурата по оценяването им. Тя ще отнеме шест месеца.

След това учебниците ще бъдат раздадени и на учители, които ще трябва да кажат дали въпросните помагала са приложими в практиката им.

Сменен още през задаващата се учебна година ще бъде само учебникът по история за пети клас, тъй като съдържанието му не включва това, което децата трябва да имат като знания според програмата. 

По темата

В конкурса за нови учебници участват 27 издателства. Те са представили общо 143 проекта – 58 за първи и 85 – за пети клас. Наесен първокласниците и петокласниците все пак ще учат по нова програма. 

143-те проекта на учебници пристигнаха в министерството в кашони. Какво се крие вътре през следващите 6 месеца ще знаят само експертите, които ще ги оценяват.  Последната дума обаче ще имат учителите. 

Като преподавател с дългогодишен опит Ирина ще следи на първо място учебникът да предизвиква любопитството на децата. 

„Формулата за добрия учебник за мен се крие само в една дума и това е учебникът да бъде интересен. Когато се стимулира любопитството на децата те внимават и постигат високи резултати”, на мнение е учителката Ирина Чолакова. 

Променен е и букварът. Ако досега първолаците учиха първо звучните съгласни, а после беззвучните, то сега ще е обратно. 

Учебникът по история за 5-ти клас ще е единственият, който ще е готов още за тази учебна година, тъй като съдържанието на стария коренно се различава от изискванията за новия. 

Кога учениците ще имат на чина си нов учебник по история обаче все още не е ясно. 
А издателите обещаха, че ще ги има до края на септември. 

Докато станат готови останалите учебници, към старите ще бъдат прикрепени специални приложения, които да улесняват преподаването на новия материал.

Всички учители на първокласници и петокласници вече преминаха и през специално обучение за това как да предават знанията по новите учебни програми.