Лех Качински не е трябвало да разрешава излитането на самолета, заяви той

Полският президент Лех Качински, загинал при катастрофата на самолета си през 2010 г. край
По темата
Смоленск в Русия, сам си е виновен за станалото. Това написа днес във Facebook бившият държавен глава на Полша Лех Валенса, предадоха БТА и ТАСС.
 
"Капитанът (командирът на самолета) винаги питаше президента за решението му. И там (край Смоленск) нещата навярно са се развили по същия начин. Президентът не е трябвало да разрешава излитането на самолета, още по-малко да дава разрешение за кацане", смята Валенса.
 
"Дори тук цялата отговорност е на президента (Лех Качински). Кой е помогнал на президента да вземе едно толкова безотговорно решение, би трябвало да се проучи", пише бившият полски лидер.
 
Местни аналитици виждат в острото му изявление пореден ход в конфликта на Валенса с лидера на полската управляваща десноконсервативна партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, брата близнак на Лех Качински, загинал при катастрофата. През последните месеци по инициатива на ПиС в Полша отново се развихри кампанията с обвинения срещу Лех Валенса, че през годините на социализма е бил таен информатор на полската служба за сигурност с псевдоним "Болек", напомня агенцията.