Обобщава Калина Влайкова

Започва новият парламентарен сезон. Очаква се Народното събрание да гори заради президентските избори, котио ще изместят законодателството от депутатските приоритети.

По темата

Депутатите се събират за първи път след лятната си ваканция, която тази година продължи един месец.

Ще се навършат две години от страта на 43-тото Народно събрание. Затова припомняме колко и какво свършиха депутатите дотук.

Помирение, смирение, единение, доверие - рекордно шареният 43-и парламент стартира с почти библейски заклинания. И с... фалстарт.

„Може ли такова нещо! Ще ви убия, бе! Съжалявам, но… Клетвата ми я няма бе, клетвата. Няма ми я, някой ми я е извадил. Не, не, не…” – с тези думи на Стефан Данаилов започна откриването на НС на 27 октомври 2014 г.

Клетвата беглец се намери. През следващите две години обаче депутатите така и не намериха пътя към помирението, смирението, единението и доверието. Вместо това утъпкаха добре познатата пътека. Новините започваха с „Трус в управлението”, „Скандал в парламента”, „Напрежение в управляващото мнозинство”, „Раздор в управляващата коалиция”.

Двойна коалиция в трипартиен кабинет с подкрепата на четвърти. С тази космическа конфигурация ГЕРБ, Реформаторският блок, АБВ и Патриотичният фронт сглобиха правителството „Борисов” 2.

„Щастието е пълно, имаме годеж, както се казва – младите, щом се обичат, да се вземат”, коментира тогава Волен Сидеров от „Атака”.

Пълното щастие изтрая кратко. А след него започнаха заплахите... За развод.

„Нещата ще отиват към прекъсване на подкрепата”, отбеляза Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

„Не мога да приема на нас да се гледа като на пето колело. Като на своеобразен апендикс”, каза Георги Първанов от АБВ.

„Аз лично с това мнозинство и с това управление няма да имам нищо общо”, добави Радан Кънев от Реформаторския блок.

Така две години по-късно и властта няма… нищо общо. Единият партньор напусна.

„Ще търсим своята нова роля в парламента”, бяха думите на Първанов.

„Не съм тук, за да правя сделки. Имаме си програма, която изпълняваме. Не всичко е покупко-продажба, извинявайте”, коментира и Валери Симеонов. 

А третият хем си тръгна: „Няма стабилност. Това е интересчийство”, подчерта Гроздан Караджов; хем  остана: „За мен е важно и ДСБ, и РБ да реализират идеите си във властта. Трудно, тежко, с битка”, каза Петър Москов.

И така се роди терминът политическа шизофрения.

„Лидерът в опозиция. Партията във властта. С един бюлюк министри”, коментира Лютви Местан.

А един бюлюк коледни проблеми доведе до немислимото – обезглавяване на най-монолитната до момента партия.

„Предателите нямат място сред нас”, отбеляза Мустафа Карадайъ.

„Дори осъденият на смърт има право на последна дума”, отвърна Местан.

„Такава ще бъде съдбата на всеки, който се изправя срещу националните интереси на България”, каза на свой ред Велислава Кръстева.

И пак раздяла. Все в името на националния интерес. А в името на партийния интерес с нова глава се сдоби и БСП.

„Вдигайте партията за подготовка за предсрочни избори”, призова Корнелия Нинова.

Но засега изглежда, че и с редовните президентски ще видят зор. А дългоочакваното обединение вляво се оказа... нов развод.

„Просто не се чувстваме равнопоставени, без да ги обиждаме”, добави Нинова.

„Не остана мина, която госпожа Нинова да не настъпи”, каза Първанов.

Мина след мина гърмяха и в групата на Николай Бареков, в която самият Бареков е абсолютно малцинство. В резултат част от разлепените парчета станаха опозиция. Друга – патерица на властта.

„Демокрацията не е да се съберат три вълка и едно агне и да решат какво има вечеря”, заяви Светлин Танчев. 

„Ако те са агне, аз съм котенце”, добави Росен Петров.

Кротък като котенце или див като лъв. Политическата двойнственост при „Атака” май единствена си остана… същата.

„Трябва да сте по-смирени, днес е първият ден на постите, малко уталожете страстите. Желая ви лек и благодатен пост”, каза Волен Сидеров.

Зад всички тези зрелищни междуособици мнозина привиждат дългата ръка на Бойко Борисов и на още по-дългата му дясна ръка Цветан Цветанов. Дали е така, вероятно някой ден ще узнаем. Факт е обаче, че засега единствено ГЕРБ излизат почти сухи от водата. А това роди мускетарския лозунг, който спокойно може да се превърне в слоган на 43-ия парламент. „Всеки за себе си, всички за Борисов“.