Дават им оръжие с бойни патрони, лютив спрей, палки и белезници

Унгария започва да набира 3000 „ловци“ на мигранти. Те трябва да подпомогнат вече патрулиращите по границите на страната 10 000 полицаи и войници. Предвижда се новите охранители да започнат работа през май, след като преминат 6-месечно обучение.

По темата

Унгарците, които ще бъдат наети за охрана на границата, ще носят оръжие с бойни патрони, ще имат лютив спрей, палки и белезници. Изискванията към тях са да са на възраст над 18 години, да са физически годни, като ще преминат психологически тест. Месечно те ще получават около 480 евро, а след първите два месеца заплащането ще се увеличи.

Броят на мигрантите, които пристигат на южната граница на Унгария със Сърбия намаля в последно време и е по-малко от 200 на ден. Унгарските власти вече обявиха намерението си да започнат изграждането на нова стена по границата. Причината е, че се очаква нова бежанска вълна към Европа.

„Като анализирахме последното развитие на нещата, особено споразумението между ЕС и Турция и събитията в Близкия изток, можем да очакваме нова вълна от мигранти. Не можем да изключим варианта, при който ЕС и нашата южна граница ще бъдат подложени на силен натиск”, заяви Петер Сиярто, министър на външните работи.

В понеделник унгарският министър-председател Виктор Орбан ще посети Сърбия, където основна тема на разговорите ще бъде бежанската вълна.