Властите вече пресмятат и обезщетенията, които всеки пострадал може да получи

Щети за стотици милиони след потопа в Гърция. Пред провал ли е туристическият сезон след стихията и има ли отлив на резервации?

Преди пороите този плаж в Каламата е бил най-посещаваното място за туристите през лятото. По дългата над 10 километра плажна ивица има десетки заведения. Почиващи сега почти няма, тъй като пясъкът е обсипан с опасни железа и отломки от рухнали сгради, довлечени от силната вода. Някои собственици на барове започнаха да чистят с багери, но със сигурност няма да успеят бързо да върнат блясъка на това място.

СНИМКИ ОТ НАВОДНЕНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Бреговете, ударени от циклона, по нищо не подсказват, че някога са били рай за туристите. Кристина е тук от седмица, но последните 3 дни не смее да плува в калните морски води.

„Баба ми е родена тук, затова обичам това място. Каквото и да стане ще продължа да идвам. Но сега гледката е тъжна. Погледнете какво е”, казва туристката Кристина.

По темата

И ако тъгата на Кристина е просто сантиментална, то за хотелиерите и собствениците на плажни заведения това е загуба. Измерена в много пари.

„Бурята отнесе чадърите и шезлонгите, помете масите. За броени минути плажът заприлича на сметище. Наехме багер, който да почисти. Надявам се скоро да се справим с това”, казва Вуля, собственик на плажен бар в Каламата.

В Гърция туристическият сезон традиционно е силен през септември. Страната е предпочитана дестинация и за българите. Очаква се през предстоящите почивни дни в края на месеца тук да дойдат близо 70 000 българи.

„Щетите няма да бъдат отстранени, тъй като самото гръцко правителство обяви, че за отстраняване на щетите ще бъдат необходими 6 месеца. И от тази гледна точка ще има неудобства, но те няма да попречат на плажуването на тези, които искат да използват плажната зона”, коментира Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма.

Засега отложени или отказани почивки няма, твърдят от туристическия бранш. Въпреки това в агенциите звънят притеснени хора.

„Обаждат се, питат каква е ситуацията, дали биха останали доволни, но няма място за притеснение. От нашите партньори в Гърция, положението е овладяно”, категоричен е Стоян Василев, управител на туристическа агенция.

След наводненията, щетите само на полуостров Пелопонес надхвърлят 50 милиона евро. Пострадалите вече се редят за компенсации. Обезщетението за едно домакинство може да достигне 5000 евро. За Костас и семейството му парите са недостатъчни.

„Отивам в общината да подам заявка за финансова помощ. Но механизмът е много бюрократичен”, разказва Костас.

Местната администрация на свой ред обещава да облекчи процеса. Въпреки всичко гръцките хотелиери не предвиждат допълнителни намаления в цените на почивките, заради наводненията. Така че желаещите да резервират в края на септември могат да разчитат единствено на традиционните промоции, които варират между 7% и 20%.