Спор в студиото на "Часът на Милен Цветков"

Рокадата с кандидата ни за шеф на ООН - все по-вероятна. От свои източници NOVA научи, че най-вероятно утре българското правителство ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева. Дали и как обаче може да стане това?

По темата

През последните три дни има много говорене и почти никаква информация по тази тема. В понеделник обаче представители на управляващите дадоха ясен знак, че действително се обмисля еврокомисарят Георгиева да смени сегашния български претендент за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

Така стигаме до две възможности. Първата - няколко европейски страни начело с Германия номинират Кристалина Георгиева за генерален секретар и тя влиза в състезанието почти на финалната права и с подкрепата на България.

И втората възможност - правителството на България издига Кристалина Георгиева, но, както твърдят нашите източници, не оттегля Ирина Бокова. Процедурата го позволява.

Формален повод за цялата дискусия стана намаляващата подкрепа за Ирина Бокова при четвъртото гласуване в Съвета за сигурност, когато тя от трета остана пета.