Плакатите бяха разпространени в района около НДК

Във вторник столицата осъмна със странни плакати, които предупреждават родителите на ученици да внимават за наркодилъри. Смело на плакатите са изписани имената и поставени снимки с лицата на мъже, посочени за разпространители на наркотици.

„Тези хора тровят децата ни повече от 10 години. Разпространяват дрога в София, Пловдив, Варна, Елин Пелин, Сандански, Свиленград и Велико Търново. Има ли кой да ги спре? Или ще се правим, че нищо не се случва”, гласи съобщението от плакатите.

По темата

Снимките са на мъже, обявени за известни наркодилъри. Лицата и имената им се появиха на плакати, разлепени около НДК. Авторът е неизвестен, но е уточнил че, че евентуалните пласьори на дрога се ползват с протекции на висши полицаи и политици. Опитваме се да разберем кой стои зад това - притеснени родители или наркобосове, които разчистват сметките си.

Според мен е нарочно и най-реалистичното обяснение е, че това е конкуренцията. Очевидно не става въпрос за родители, със специални знания - оперативни”, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него, макар и наивен, методът с листовките работи при преразпределението на наркопазара.

А повечето от мъжете на снимките са на пазара с дрога от години, твърди Безлов. Проверихме в прокуратурата - срещу някои и в момента се водят дела - за разпространение на наркотици и ръководене на организирани престъпни групи.

Кой кого иска да разчисти от наркопазара могат да кажат само службите. Експертите само предполагат. И все пак - възможно ли е авторите на тези листовки да са чисто и просто притеснени родители, които сигнализират за опасността от дрогата в навечерието на новата учебна година? Разсъждаваме със журналиста Стефан Ташев, който видял разпръснати листовки със сочените за наркодилъри на няколко места в София.

„На площад „Славейков” листовки на земята и около „Графа” бяха хвърлени на земята. Очевидно са разнасяни по входовете и някъде по пощенските кутии са пускани. Тези хора, повечето са на високо ниво в йерархията на наркобизнеса и едва ли те продават на улицата наркотици, за да може родителите да ги кажат. Повечето от тези хора обикалят с кортежи, с огромна охрана, обикалят скъпи заведения и ползват луксозни бронирани автомобили, така че едва ли някой от тях ще бъде заловен от гневни родители, които ще го накарат да си плати за това, че трови децата им”, коментира журналистът Стефан Ташев.

Листовки с наркобосове били разлепяни и преди години, но дилърите, които опитали да си разчистят сметките, не постигнали резултат. Дали институциите ще проявят любопитство е рано да се каже.