ДАНС и прокуратурата ще разследват съмненията за злоупотреби

Съмнения за сериозни финансови нарушения в Медицинския университет в София. Образователното министрество сезира ДАНС и прокуратурата

По темата

Нарушенията, установени от одиторите, са наистина сериозни. Проверката обхваща периода, в който ректор на университета от беше проф. Ваньо Митев.

Според доклада, с който разполага NOVA, в учебното заведение не е имало утвърдени правила определянето на основната работна заплата. Така например заплатата за длъжност професор е била 1827 лева, а на човек, нает на половин щат с четиричасов работен ден заплатата е била само с 2 лева по-малко.

Въпреки, че университетът е имал сключен договор за купуване на самолетни билети, имало е случаи, в които пътуванията са ставали без договор  и процедура. Често командировките на проф. Митев били и до екзотични дестинации като Сеул, Токио, Хавана, Доминиканската република.

Незаконосъобразни обучения на студенти са се провеждали в чужбина в центрове в Швейцария, Германия и Кипър.

Нарушения има и при обществените поръчки, сключени за купуване на автомобили. При конкурсите е имало „необосновани пречки за конкуренцията".

Интересното е, че е закупен високопроходим автомобил на стойност 177 000 лева.

А заплатата на ректора на университета е близо 9000 лева. В същото време първият заместник- ректор, който сега всъщност е Ваньо Митев, взема 8500 лева. Други заместник –ректори получават в пъти по-малко: между 700 -1300 лева. А заплатата за длъжност шофьор и охранител е 1800 лева - отново по-голяма от тази на заместник–ректорите.

От университета се въздържат от коментар, докато не приключат проверките.