От БСП искат вот на недоверие

Оттеглянето на подкрепата от кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и издигането на Кристалина Георгиева за това пост е „тежко предателство за България и подчинение на чужди интереси, както и резил за страната ни”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. БСП иска вот на недоверие срещу правителството. Причината - външната политика. Нинова обясни, че казусът с Кристалина Георгиева е била капката, която преляла чашата. 

По темата

От левицата поискаха премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Даниел Митов да бъдат изслушани в парламента във връзка с тази промяна. 

Бившият външен министър Кристиан Вигенин нарече решението "абсолютно национално предателство". Отговорен за образа на Ирина Бокова е Бойко Борисов, който допусна саботажи", добави Вигенин. "България стана за смях пред ООН. Това ще има дългосрочни последици за страната", подчерта той. По думите му има три обяснения за оттеглената подкрепа – пълна неспособност на премиера Борисов и на външния министър Даниел Митов да оценяват събитията в международен план; целеносачени действия, които да обезсмислят кандидатурата на Бокова и на всички от Централна и Източна Европа; а третият вариант е двамата да са тежко подведени.

От БСП съветват Бокова да не се оттегля и ѝ дават големи шансове в гласуването на 6 октомври.

КАК В БРЮКСЕЛ РЕАГИРАТ НА НОМИНАЦИЯТА НА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ВИЖТЕ ТУК

Този ход изглежда много несериозен”, заяви в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

По думите му, когато държавата има определено решение, би трябвало да направи всичко възможно за реализирането му и да следва нужния ход за реализация.

От ДПС смятат още, че смяната на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН вреди на имиджа на страната ни. „С нищо не допринася за успех в едно такова състезание. Според нас един такъв акт вреди на успеха на страната ни”, обясни Карадайъ. 

От АБВ поискаха оставката на външния министър Даниел Митов заради „излагацията“ с бъларската кандидатурата за ООН. 

Ако Кристалина Георгиева е почтен човек, трябва още днес да се оттегли от поста еврокомисар. Не може да сме мераклии и за това, и за това, но да си стискаме заплатата. А поведението на Бойко Борисов е убийствено! Той гледа на ООН като на „Бистришките тигри”. Това ее национален нихилизъм”, заяви Румен Петков.

Нищо няма да направим с новата кандидатура и тя играе в услуга на чужда кандидатура, което е много недостойно и провал на българската дипломация”. Това заяви говорителят на АБВ Марияна Тодорова пред журналисти, предаде БГНЕС. „Не сме съгласни с това решение, разочаровани сме. Суверенитетът на е поставен под въпрос, тъй като очевидно много чужди фактори са повлияли. Другата кандидатура няма шанс и това беше многократно потвърдено от много анализатори. В случая сякаш правим услуга на трета кандидатура, която иска да отстрани най-силния опонент и противник”, каза Тодорова.

"Да оттеглиш един силен кандидат за генерален секретар на ООН в решителната фаза от преговорите, е изключително слаба позиция. Аз продължавам да мисля, че Ирина Бокова е най-подготвеният кандидат за поста генерален секретар на ООН. Това, че към момента не е водеща, не я лишава от шансове", коментира заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин.

Той допълни, че досега никой не е разяснил, че процесът на избор на шеф на ООН "не е Олимпиада" с отделни състезателни кръгове, а поредица от преговори, които продължават, докато всички членове на Съвета се обединят около един кандидат.

"Всеки кръг може да има коренно различен резултат, ако междувременно държавата и дипломацията й са си свършили работата. Почти във всички избори досега настъпват обрати до края", казва още Калфин.

Той определя смяната на българската кандидатура като "лош знак, който поставя държавата ни до тези, на които не може да се разчита".

"Не изключвам да има външен натиск за отстраняването й, защото тя е силен кандидат и със сигурност не е удобен съперник“, смята още Калфин.

Като членове на ЕНП е нормално да подкрепяме начело на ООН да има десен човек, както начело на Съвета на Европейския съюз и на Европейската комисия са десни политици. За нас това е положителна перспектива”, коментира Димитър Делчев, секретар на парламентарната група на Реформаторския блок. „Кристалина Георгиева е именно десен източноевропейски кандидат”, добави той.

На въпрос за шансовете на кандидатурата Делчев коментира, че това зависи и от дипломатическите усилия. Очаквам да получи подкрепа и от други източноевропейски страни, добави той.

Подкрепяме решението на правителството, това не е изненада предвид последното гласуване. Кристалина Георгиева за кандидатура означава, че шансовете за България са големи”, каза Джема Грозданова от ГЕРБ. "Ако Ирина Бокова реши да не се оттегли, може да останем с двама кандидати за поста на генерален секретар на ООН". Грозданова посочи, че не знае какво ще стане, ако това се случи. По-късно обаче външният министър Даниел Митов уточни, че няма процедура за оттегляне на номинация. "В тази ситуация оставяме на преценката на Ирина Бокова как тя също да преоцени своето участие в това състезание", добави той.

На въпрос дали имаме шансове, след като сменяме кандидатите, тя каза, че играта тепърва започва. „Досега беше предварително гласуване”, посочи тя.

"Решението за смяна на българския кандидат за генерален секретар на ООН е правилно. ДСБ отдавна настоява за издигане на кандидат, който може да обедини около себе си страните от Източна Европа и целия ЕС. Кристалина Георгиева има потенциал да бъде такъв кандидат. Надявам се, че смяната не е твърде закъсняла, след година непоследователно и колебливо поведение на премиера и правителството". Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в Балчик. 

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че споделя аргументите на правителството за издигане на кандидатурата на Кристалина Георгиева. „Всички български институции са длъжни да работят за успеха на българския кандидат. Президентът призовава политиците да подходят отговорно и да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия. Много важно е да не се впускаме за пореден път в спиралата на взаимни обвинения, а да покажем на света, че можем да сме единни и да работим в една посока”, се казва в официалната позиция на „Дондуков” 2.

Кандидатът за президент на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Красимир Каракачанов заяви, цитиран от Агенция „Фокус”: „Моят личен коментар е, че това е една голяма външнополитическа глупост. Не се прави по този начин, никоя държава на територията на ООН не го е правила. Една група, която се въртеше и се организира от соросоидните структури беше в основата на кампанията. Настояването да бъде сменен българският кандидат беше от външни сили, от г-жа Меркел“.

Мария Капон от Единната народна партия заяви, че очаква оставката на на външния министър Данаил Митов. „Българското правителство демонстрира изключително безсилие във външната си политика и в способността си да отстоява националните интереси при номинацията и лобирането в полза на българския кандидат за генерален секретар на ООН. Двойнствената позиция на членове на кабинета подсказват лутане, объркани приоритети и желание да се угоди на всички, освен на българския национален интерес”, каза тя. 

Не закъсняха реакциите и в социалните мрежи. Във Facebook вече има група "Подписка Ирина Бокова да не се оттегля".