Страната ни реши да смени номинацията за шеф на ООН

Първи реакции в Брюксел, след като страната ни реши да оттегли подкрепата си от Ирина Бокова и да номинира Кристалина Георгиева за шеф на ООН. 

По темата

 

„Нямам право да коментирам решението на правителството, но познавам Кристалина Георгиева като много компетентен човек и работим от много време заедно. Има много кандидати от страни-членки на ЕС и се надявам, че европейците накрая ще намерят  общо решение, защото има компетентни кандидати, но със сигурност е една от тях. Срещнах в нейния капацитет като комисар по финансите и тя е силен борец и убедителна жена с много силни аргументи, но тя е в трудна ситуация. Днес например много обаждания получих не само за г-жа Георгиева, но и за другите кандидати, които също са компетентни и ние ще намерим европейците общо решение”, заяви Мартин Шулц, ​председател на Европейския парламент.

Някои от членовете на Европейския парламент категорично подкрепят решението на българското правителство. 

 „Надявам се, че Кристалина Георгиева ще успее, защото е отличен кандидат. Щастлив съм, че българското правителство реши да я номинира”, коментира Александър граф Ламбсдорф, евродепутат от групата на АЛДЕ. 

 „Познавайки човека, който е номиниран, мога да кажа, че това е много добро решение. Тя има много добри шансове да получи широка подкрепа от региона, заради дейността си досега”, заяви Йозеф Сайер, евродепутат от групата на ЕНП. 

„Кристалина Георгиева е компетентна и комуникативна личност и навсякъде,където тя е работила, тя е работила доста ефективно. Смятам, че България може да е горда с нея и цяла Европа може да бъде горда да има такъв кандидат”, коментира Йо Лайнен, евродепутат от групата на социалистите.