Възможно ли е Русия да подкрепи източноевропейски кандидат за поста генерален секретар на ООН?

„При представянето си Кристалина Георгиева беше едновременно човечна и много професионална, което е труден баланс. Аплодисментите, които получи след изказването си показва, е представянето й бе посрещнато добре. Вероятно тя е била изненадана от смяната на българския кандидат в последния момент, защото гласуването беше напреднало. За нея задачата е по-трудна, отколкото за останалите кандидати за поста генерален секретар на ООН, защото тя трябва да свърши за две седмици неща, които останалите са направили за две години”, коментира Стефан Тафров, бивш посланик в постоянното представителство на България в ООН. Изказването му бе по повод изказването пред Общото събрание на ООН на Кристалина Георгиева, която замени Ирина Бокова в битката за поста на генерален секретар на ООН.

По темата

„Много е вероятно Русия да подкрепи онзи източноевропейски кандидат, който е приемлив за западните членки на Съвета за сигурност. Освен това Русия поддържа тесни отношения с Европейската комисия”, добави той.

По думите му е възможен и вариант мъж от Западна Европа да застане на поста генерален секретар на ООН.

„Елемент в полза на Кристалина Георгиева – три страни от източноевропейската група изразиха подкрепата си за Кристалина Георгиева – това са Унгария, Полша и Латвия. Тя е единствената, която е подкрепяна от няколко други страни, намиращи се в Източна Европа”, обясни още Стефан Тафров, бивш посланик в постоянното представителство на България в ООН.

А срина ли се имиджът на България от смяната на Бокова, извършена след няколко изслушвания в ООН?

„Това показва, че в България има талантливи жени, които имат шансове за поста. Самата процедура го предвижда. Няма никакви срокове, които да са упоменати за това как да протече изборът на нов генерален секретар на ООН”, коментира Стефан Тафров.

Целия разговор гледайте във видеото.