Той влезе в пререкания със съдия, водещ от "Фокс нюз", изгони журналист, излязоха и записи с обиди към жените

По темата

Скандалите съпътстваха почти цялата предизборна кампания на милиардера Доналд Тръмп.  

Още в началото, известният с острия си език Тръмп, нарече мексиканските имигранти "изнасилвачи и престъпници". Новият американски президент влезе в пререкания със съдия, водещ от "Фокс нюз" и мюсюлманско семейство на загинал американски войник.

По време на кампанията си той изгони от своята пресконференция журналист от най-голямата испаноезична телевизия в САЩ. Хорхе Рамос от телевизия "Юнивижън" му зададе въпроси за идеята му да не се дава автоматично гражданство на родените на територията на САЩ деца, чиито родители са незаконни имигранти. Щом Рамос заговори, Тръмп го прекъсна и каза, че не му е дал думата, след което няколко пъти го прикани да седне. Накрая му каза: "Връщай се в "Юнивижън". Охраната започва да бута Рамос към изхода на залата. Докато го отвеждат, той повтаря: "Не можете да депортирате 11 милиона души" и "Не можете да издигнете 1900 мили стена".

Тръмп трябваше да обяснява и защо не оповести данъчните си декларации. През 1995 г. той е декларирал пред властите загуба от 916 млн. долара, което на практика би му дало възможност да не плаща данъци за период до 18 години.

Най-голямото сътресение за Тръмп дойде в началото на октомври, когато в социалните мрежи се появи негово видео от 2005 г., в което милиардерът се изказва вулгарно за жените. Във видеозаписа той разговаря с известния американски телевизионен водещ Били Буш. Със свои нецензурни изказвания Тръмп описва как е целувал, опипвал и се опитвал да склони за секс омъжена жена, чието име не се споменава.

"Когато си звезда, те (жените) ще ти позволят да го направиш (да ги целуваш, сграбчваш). Всичко ти е позволено... Можеш да правиш, каквото си поискаш", казва милиардерът.

Последва вълна от негативни коментари, което принуди кандидатът на републиканците да се извини. Допълнителен удар нанесоха и последвалите обвинения на различни жени в сексуален тормоз.

В друго видео победителка от престижния конкурс за красота „Мис Вселена” от 1996 г. разказва за обидното отношение, което Тръмп е демонстрирал спрямо нея. Алисия Мачадо споделя, че настоящият кандидат за държавен глава я наричал „Miss Piggy” („г-ца Прасе”) и “Miss Housekeeping” („г-ца Домашна прислужница”, препратка към венецуелския произход на красавицата и факта, че много латиноамериканки работят като чистачки и детегледачки в САЩ).

Скандал предизвика и речта на съпругата на Тръмп – Мелания, която беше обвинена в плагиатство. Коментатори заявиха, че части от речта й силно наподобяват словото на сегашната първа дама Мишел Обама на конгреса на Демократическата партия през 2008 година.

Редактор: Виолета Иванова