„Цачева беше достоен опонент”, коментира той

„Днес демокрацията в България победи апатията и страха. Въпреки възгласите на властта за апокалипсис, вие гласувахте за промяна. Вотът даде отрицателна оценка на властта. На всички ни е ясно, че в България има нова политическа ситуация”, зяяви победителят на президентските избори ген. Румен Радев.

СНИМКИ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Той благодари на всички, които са гласували не само за него, но и за Цецка Цачева.

„Цачева беше достоен опонент”, добави той.

„Щастлив съм, че водихме една почтена кампания. За мен това днес е само началото. Съзнавам своята отговорност и разбирам, че това е началото на най-важната мисия в моя живот – да се боря за една мирна България. Нашата родина трябва да бъде дом за всички. Можем да вървим напред, само ако вярваме в себе си. Аз вярвам във вас. Помня думите и ангажиментите си и ще ги отстоявам. Продължаваме заедно”, каза още ген. Румен Радев.

„Ние правихме етична кампания. Бяхме близко до хората, слушахме техните болки и надежди. Ясно заявихме, че ще се съобразяваме с българските национални интереси. Това беше залог за нашата подкрепа. За липсата ми на опит вие ще прецените по-добре. Нямам партийни обвързаности, нямам лобистки обременености”, отговори на журналистически въпрос ген. Румен Радев.

„Ще върнем мандата за съставяне на ново правителство. С 38 депутати няма да се борим в управлението”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод изказването на премиера Бойко Борисов, че ще подаде оставка и ще се пристъпи към съставяне на служебно правителство. 

На журналистически въпрос дали победата на президентските избори се дължи на протестния вот на народа, ген. Радев отвърна: „Дали победата се дължи основно на наказателен вот, или на това, че сме правили етична кампания - аз смятам, че това се дължи и на двете неща. Ние играхме не само за цифри, а за доверието на хората”.  

По повод поканата на президента Росен Плевнелиев да се срещне лично със своя приемственик, Радев заяви:Позицията на Плевнелиев гарантира приемственост. Ако той ме покани, ще отида при него”.

Относно бъдещата оставка на премиера и министрите от ГЕРБ, ген. Румен Радев беше категоричен: „По-рано от 22 януари нямам правомощия към този кабинет. Ако се стигне до оставка на правителството и съставяне на служебно правителство, то трябва да бъде назначено от Росен Плевнелиев”. 

„Искам да благодаря на всички членове и симпатизанти на ДПС и на тези от ГЕРБ, които гласуваха за нас. Цифрите са такива, че дори гласовете на ДПС да отидат при ГЕРБ, пак няма да са им достатъчни”, каза още новоизбраният президент ген. Румен Радев. 

"По отношение на десните, много ясно казах и много пъти, че няма да деля хората на десни и леви, на сини и червени, както и по тяхната религиозна и етническа принадлежност. Ако съм в реален мандат, разбира се, че ще искам не само да бъда информиран, но и да има консултации. Президентът трябва да бъде наясно с важните решения, които се вземат в държавата. Няма да стоя настрани", каза още Радев.  

На въпрос дали сам ще пилотира Еърбъса, в който трябва да се вози като президент, ген. Радев заяви: „За разлика от изтребителя, в Еърбъса има две седалки. Той се кара от първи и втори пилот. С Илияна Йотова ще работим като екип на Еърбъс”. 

По повод изказването на Бойко Борисов за оставка на кабинета, новоизбраният президент Радев заяви: Борисов заложи съдбата на собствения си кабинет и на страната на своето его. Един държавник трябва да може да споделя властта. Бойко Борисов не може да си представи, че ще работи с някого, когото няма да може да контролира. А това не е държавническо поведение”. 

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали в рубриката ни "МОЯТА НОВИНА".

Цялото изказване гледайте във видеото.