Премиерът в оставка се яви пред следователите във връзка с бартера с турските ваксини

Новината, че има партия, готова да състави кабинет, завари премиерът в оставка, в Националното следствие. Там Бойко Борисов беше извикан, за да даде обяснение за бартера с Турция, за ваксините. От Следствието дойде и  новината за втори министър с обвинение. Прокуратурата ще търси отговорност от Николай Ненчев за  престъпления по служба.

Ваксини и бойни самолети – това бяха двете теми в Следствието днес и за пореден ден пред прокуратурата имаше опашка от министри – някои за разпит, други за обвинения.

Втори на опашката от обвиняеми се подреди военният министър – Николай Ненчев. Според прокуратурата Ненчев буквално е скрил в сейф съществуващи договори с руската компания за ремонт на самолети и е наредил да не се изпълнява нищо по тях. А от това настъпила щета както за сигурността на пилотите и бойната ни авиация, така и материална – за повече от 3,5 милиона евро.

След него, пореден на опашката от разпитвани за ваксините, беше премиерът Бойко Борисов и както и още трима министри.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По темата

Борисов беше придружаван от вицепремиера в оставка Томислав Дончев.

На излизане от сградата министър-председателят в оставка коментира: "Винаги съм казвал, че трябва да се проверява, когато има съмнения в нещо и това е ролята на обвинителя. Чл. 7 и чл. 9 съм обяснил как се внася акт на подпис, поради това, че ситуацията беше такава, че бързо трябваше да се реагира с ваксините. Обяснил съм защо решението е на подпис и какво сме целели с всичките финансови и икономически обосновки. Точно и ясно. Ако не бяхме дошли тук, щяхте да питате защо не са ни викали. Всички говорим за проверки и разследвания на всички. След като в пространството се говори за тези ваксини толкова много, трябва да обясним защо сме взели това решение".

Борисов допусна, че ще бъде извикан на разпит и по темата с МиГ-овете.

Страховете, които се насаждаха в българските военни пилоти, че двигателите са некачествени и опасни, днес с над 50 млн. сме заверили сметките на МО за оригинални двигатели на МиГ 29. Така че нашите военни пилоти да бъдат спокойни, защото и ремонтираните са с гаранцията на МиГ. Обещах им и сме го направили”, каза премиерът в оставка.

През изминалите дни привикани бяха и редица министри от отиващото си правителство. Във вторник на разпит бяха вицепремиерът и образователен министър в оставка Меглена Кунева, вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова, военният министър в оставка Николай Ненчев и министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Всички те обясниха, че са питани как е взето решението за турските ваксини и дали действително под решението стои техният подпис.

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция. През 2015 г. страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. Тя е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу заболяванията, от които предпазва. Като добавка към дарението е пристигнала и ваксина "Еувакс B" срещу Хепатит B, която е непозволена за ползване у нас и Министерството на здравеопазването обяви, че я е задържало на склад за употреба в случай на засилен бежански натиск. В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас.

Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини, които се задълбочиха през пролетта на миналата година. Така се стигна и до дарението.

Предмет на започналото в началото на годината разследване не беше дали ваксините са опасни за живота и здравето на децат. Въпросите бяха свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа, каза по онова време главният прокурор Сотир Цацаров.

И прокуратурата повдигна обвинение. Срещу министъра на отбраната Николай Ненчев заради това, че е скрил договори с руската компания за ремонт на самолетите ни МИГ-29.

„Връчиха ми обвинение, което не ме безпокои. На мен ми е малко странно, даже смешно това обвинение, затова, че съм нарушил интересите на РСК МиГ, представете си”, заяви министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев.

„Стил на прокуратурата е да прави пиар от досъдебни производства, не е в наш стил, така че разговорът приключва до тук”, коментира Радан Кънев от ДСБ.

А разговорът с премиера продължи, за предишните прокурорски проверки. Отново за авиацията и отново след оставка на кабинета. Тогава за храната в правителствения отряд 28. А дали правителството е в оставка или не, според Борисов нямало значение за прокуратурата

Повече по темата гледайте във видеото.