Министрите - в следствието заради обвиненията на Москов

Министри в оставка - на разпит в столичното следствие. Целият кабинет ще бъде призован да даде показания. Причината е сделката с ваксините на Петър Москов. А междувременно съдът спря здравната му реформа.

По темата

Освен Москов и заместника му Адам Персенски, друг от кабинета няма да носи наказателна отговорност за турските ваксини, категорични са от прокуратурата. Целта е да се разбере как се е стигнало процедурно до решението за дарението на ваксините.  Днес в следствието бяха разпитани четирима министри. 

Първа в Столичното следствие пристигна Меглена Кунева. Тя избегна журналистическите въпроси. След това си тръгна и не стана ясно за какво е била разпитвана.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Николай Ненчев заяви, че си спомня, че споразумението за ваксините е било обсъждано на Министерския съвет. В прокуратура го питали дали подписът бил негов и той отговорил, че изглеждал като негов.

Ненчев каза, че вижда политически оттенък в обвиненията срещу Петър Москов, но след по-задълбочен анализ ще съобщи чия политическа сянка вижда зад работата на прокуратурата.

Утре Ненчев също е привикан в Столичното следствие, където срещу него се води следствие за неизгодни ремонти на изтребителите в родната авиация. Очаква се да му бъде повдигнато и обвинение.

Адвокат на Ненчев ще бъде Радан Кънев. Военният министър беше категоричен, че това очаква всеки, който води различна политика.

Ненчев влиза в следствието. Снимка: Георги Димитров, Нетинфо

Малко преди 15 часа в следствието пристигна енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова излезе и каза, че не си спомня дебатите за ваксините, както и че никой в прокуратурата не я е питал подписът под решението неин ли е. Бъчварова посъветва журналистите да питат прокуратурата дали има нещо политическо във факта, че утре втори министър от кабинета в оставка най-вероятно ще влезе в ролята на обвиняем.

Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова обясни, че не е получавала призовка и не е викана в столичното следствие.

"Подкрепила съм неприсъствено само едно от решенията на здравния министър, в рамките на политиките по здравеопазване, които сме водили като правителство", обясни тя. 

Причината - повдигнатите обвинения на здравния министър Петър Москов и неговия заместник - Адам Персенски, че са ощетили държавата покрай даренията с ваксини между Турция и България.На двамата беше наложена мярка за неотклонение подписка.