Как да опазим сърцето по празниците - съвети от д-р Сотир Марчев

„Стресът причинява сърдечно-съдови заболявания. Те повече ни пречат отколкото това, което ядем и пием. Как ще ни се отрази една обилна новогодишна трапеза - зависи от настроението ни. Любовта към хората около нас е най-мощният фактор срещу стреса”, коментира в студиото на „Здравей, България” кардиологът д-р Сотир Марчев.

По темата

По думите му около 10% повече са инфарктите тези зима. Той обаче съветва: „Яжте, пийте и се веселете!”

А как да се предпазим от грипа?

„Появи се грип, който смени миналогодишните - H3N2, наричан още „Хонконг”. В момента няма повишена честота на усложнения в сравнение с миналите години. Този щам, който разболява света, старите противовирусни препарати като Римантадинът не действат. Върху новия грипен вирус действат Санамивир и Оселтамивир”, обясни кардиологът.

Съветите на лекаря:

„Не използвайте хомеопатични лекарства за лечение срещу грип. Един антибиотик, колкото и да е силен, не действа срещу грипа. Не се ваксинирайте срещу грип, тъй като сега вече е късно да го направите. Добре е хората да познават тялото си – колко етажа могат да изкачат, без да се задъхват. Студеният вятър говори за наличие на исхемична болест на сърцето. Ако сте хронично болен, трябва да ходите два пъти годишно на лекар – това става при смяната на сезоните, когато сменяте летни със зимни дрехи и обратното”, посъветва д-р Марчев.

Повече по темата гледайте във видеото.