Той има и редица други ползи - от повишаване на либидото до стимулиране на мозъка

Чесънът е известен с редицата си ползи за здравето - от повишаване на либидото до стимулиране на мозъка благодарение на съдържащите се в него антиоксданти. Според австралийски специалисти едно от най-ценните качества на зеленчука със специфична миризма е способността му да понижава холестерола, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

По темата

Изследователи от университета на Аделейд са установили, че приеман под формата на хранителна добавка чесънът понижава холестерола с осем процента. Това съответства на понижение с 38 процента на риска от коронарни проблеми при хора с повишен холестерол.

Авторите на проучването отбелязват, че чесънът може да се окаже евтина и ефикасна естествена алтернатива на лекарствата за понижаване на холестерола като статини, без съпътстващите медикаментите странични ефекти.

Специалистите напомнят, че най-ефикасно е да консумира суров чесън. Хората, които не харесват вкуса и миризмата на зеленчука, могат да го приемат под формата на хранителна добавка.

Други естествени начини за понижаване на холестерола са енергичното ходене, отказът от цигари и преработени храни с добавени захар или сол, ограничаването на алкохола, консумацията на минимум пет порции плодове и зеленчуци дневно, хапването на минимум две порции риба седмично, едната от които обезателно мазна - тон, сардина, сардела.