Какви са другите препоръки на Йоханес Хинрих фон Борщел?

Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смъртност във Великобритания. Благодарение на мерките, които се вземат за справяне с проблема, страната отбелязва напредък в ограничаването на броя на смъртните случаи. Откакто през 2007 г. е въведена забрана за тютюнопушене на обществени места, инсултите например са намалели с 40%.

Отказът от цигарите обаче не е единствената промяна в начина на живот, която може да окаже благоприятен ефект за здравето на сърцето. Сред препоръките на перспективен кардиолог, цитиран от в. "Дейли експрес" и БТА, са редовният секс и всекидневната консумация на чесън. 

По темата

В новата си книга "Сърце: Същинската история на най-важния орган в нашето тяло", германският кардиолог Йоханес Хинрих фон Борщел дава насоки за добро сърдечно здраве и отбелязва, че никога не е късно човек да пристъпи към позитивни промени. Препоръките му са базирани върху скорошни проучвания върху здравето на сърцето, както и върху случаи от собствената му практика. 

На първо място специалистът препоръчва редовен секс като една от най-ползотворните "тренировки" за сърцето.

"Сексът не само е отлична кардио тренировка, но преди и по време на половия акт се отделят хормони със защитен ефект за сърдечносъдовата система", отбелязва Фон Борщел. 

Експертът допълва, че особено благоприятен е сексът с любим човек, тъй като привързаността между партньорите води до отделянето на повишени нива на хормона окситоцин.

Следващата препоръка на експерта е хората да консумират всекидневно суров чесън. Чесънът, както и плодовете и зеленчуците, съдържат вторични фитохимикали, които осигуряват защитен ефект за сърцето. 

Сънят също е ключов фактор за доброто здраве на сърдечния мускул. Скорошно проучване на специалисти от университета на Уоруик установи, че за хората, които спят по-малко от шест часа през нощта или страдат от нарушения на съня, рисковете от сърдечносъдово заболяване и инсулт са съответно с 48 процента и 15 процента по-високи, отколкото за индивидите, набавящи си адекватно количество сън. 

Твърде дългото спане също не е препоръчително. За повечето възрастни е най-добре да спят седем часа през нощта, отбелязва експертът. 

Фон Борщел препоръчва също за добро здраве на сърцето хората да се придържат към средиземноморската диета и да ограничават количеството на приеманата захар.