Французите вече ще изключват телефоните си в почивните дни, за да не се стресират

Огромен скок на цените в Гърция от началото на годината. По-скъпи през 2017-а ще са горивата и цигарите, дори електронните.

Дори събуждането на гърците през 2017-а ще бъде по-скъпо. Цената на кафето скача с 25% - или с 2-3 евро на килограм. Горивата също поскъпват. Най-малкото увеличение е за бензина, а най-големият скок - на природния газ.

Промени и за туризма - островите на южната ни съседка губят данъчните си привилегии. Досега те плащаха с 30% по-ниско ДДС, но 2017-а слага край на това. Само за някои от островите промяната се отлага за края на годината.

Гърция променя още: осигуровките, пенсиите и доходите, което засяга над 6 милиона души. А 63% от гърците очакват предсрочни избори тази година.

2017-а носи промени и на северната ни съседка. Скокът в Румъния е на доходите. Минималната заплата там става 625 български лева и се очаква до края на годината да се повиши до 800 лв. А ДДС от 1 януари е с процент по-нисък - 19 на сто.

На запад от нашите ширини: във Франция работниците вече имат правото в почивен ден да изключват служебните си телефони и да не следят електронните си пощи. Идеята е да не са "на разположение", защото това им създавало допълнителен стрес.

Редактор: