Само за 9 дни от началото на годината в страната е имало 500 пожара

За повишена опасност от битови пожари предупредиха от Пожарната. През изминалата нощ пламъци изпепелиха покрива на къща в Благоевградско, а в центъра на София горя жилищна кооперация.

Жертва на огъня в благоевградското село Падеш става дома на самотна възрастна жена. Цяла нощ две пожарни коли гасили огъня. Предполага се, че искрата е дошла от комина.

Равносметката - унищожени покрив и почти целия втори етаж. За късмет възрастната жена е била изведена навреме. В селото почти няма къща, в която да не се отопляват на дърва и въглища.

По темата

Пожарникарите се бориха с пламъците и на столичната улица „Солунска”, където горя необитаемо таванско помещение. Все още не е ясна причината за инцидента. Няма пострадали, а хората, които живеят там не са били застрашени. Наложила се е евакуация само на някои от тях.

„Пряка опасност за техния живот не е имал, но тъй като през едно от жилищата се минава за таванската част се е наложило да ги изведат, защото е имало опасност да пропадне тавана на техните апартаменти”, обясни гл. инспектор Велин Бошнаков от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

И ако през лятото жегите създават потенциална опасност, то през зимата виновни за пожараите са минусувите температури.

Само за 9 дни от началото на годината в страната е имало 500 пожара. Жертвите са 5, а пострадалите 7.

„При 90% от тези случаи причината е човешка грешка, небрежност и непредпазливост и използване на неизправни уреди”, обясни гл. инспектор Стефан Стефанов от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Освен да не използваме технически неизправни отоплителни средства, пожарникарите съветват още: „Подценяване на времето, за което използваме уредите. Те могат да се проверят. Не слагайте горими предмети”.

Повече по темата гледайте във видеото.