Това става няколко пъти в рамките на един живот

Клетките, които отговарят за „реда” и „изяждането на вредителите” в мозъка, се обновяват няколко пъти в рамките на човешкия живот, откриха учени от университета в Саутхамптън , предаде БГНЕС.

По темата

Изучаването на жизнения цикъл на тези клетки ще даде възможност да се помогне на хората, страдащи от болестта на Алцхаймер и други нервно дегенеративни заболявания, обобщават резултатите от изследването, публикувани в сп. Cell Reports.

Предмет на изследването е микроглията – група клетки от централната нервна система, които са фагоцити и унищожават инфекциозните агенти и повредените нервни клетки.

Микроглията постоянно сканира мозъка, за да открива и по възможност да отстранява проблеми. Тази клетки може да бъдат наречени „чистачи” на мозъка. Доскоро се смяташе, че микроглията се обновява твърде бавно и понякога един живот не стига това да обхване цялата им популация. Днес обаче са установени 6 цикъла на обновление по време на жизнения цикъл на човека.

Учените са анализирали поведението на микроглията в човешкия мозък и мозъка на мишки, като са подсилвали клетките с антитела.

За да се разбере потенциалът на микроглията, трябва да се разбере взаимодействието на тези клетки помежду им и това как регулират функциите на другите мозъчни клетки.

Новите открития ще са полезни при лечението на множествена склероза, при болестта на Паркинсон. Смята се, че тези заболявания се отключват в резултат на прекомерна активност на микроглията.