Как цял клас се оказа заложник на проблемен ученик?

Тема с продължение - учители и родители от столичното 19-о училище излязоха на протест срещу проблемен и агресивен ученик. От една седмица съучениците на проблемното дете учат в общината. Директорката дори си депозира оставката. 

По темата

Детето е изпратено от 20-о училище, където е сменило две паралелки. От началото на октомври започват първите прояви на агресия, която става ежедневие. Родителите отричат и казват, че в семейна среда не проявява агресивно поведение.

През октомври са подадени и първите сигнали до институциите, но и до ден днешен решение няма. Родителите са казали, че ще преместят детето и от това училище. Това според учителите обаче няма да реши проблема, защото то ще продължи с агресивното си поведение и в друго училище.

"Предвидили сме много добра подкрепа на детето в следващото училище, в което ще отиде. Към него ще има помощник-учител, който да бъде до него през цялото време”, обясни в "Здравей, България” зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

"След това е предвидено ресурсно подпомагане с психолози, които да говорят с него постоянно. Това дете има проблем в случаите, когато му бъде поставена задача за решаване под неговите възможности. Именно затова е нужно с него и родителите му да работят специалисти”, на мнение е Стаматов.

От 19-о училище обясниха, че тази мярка вече е взета и при тях. До детето е имало учител, който е отговарял за него, но не е помогнало. Влизало е в час с педагогически съветник и психолог, но те са пострадали и децата отново са били поставени в агресия. Ето защо учителите са на мнение, че взетата от МОН мярка е безполезна. Според тях най-големият проблем са родителите, които отказват да приемат, че в семейството им има проблем.