Председателите вече ще се избират от партията, а не от Конгреса

Ден за промени и в БСП. Социалистите забраниха на старите си лица да стават депутати. Въпреки противоречията тази идея на Корнелия Нинова получи голямо мнозинство. Ще се появят ли отцепници преди изборите - за реформата в ляво от  Мия Димитрова.

БСП  е твърдо решена да печели изборите и затова е готова да плати висока цена.  В случая – с приемането на промяна, която позволява депутатите им да имат право на три мандата или 12 години в народното събрание.  С това извадиха от депутатските си редици хора като Стефан Данаилов, Атанас Мерджанов, Михаил Миков, Ангел Найденов и Янаки Стоилов. А част от тях днес изобщо не участваха в приемането на промените.

По темата

Промяната в партията настъпи. Тайно. А споровете по устава бяха закрити за медиите. 

„Чухме желанието за промяна и я започваме от себе си”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Усещането, че нашата партия все още не е узряла за сериозни проблеми се оказаха неправилни. Не само сме узрели, а започнахме да презряваме”, коментира Стефан Данаилов.

И макар с лека презрялост, промяната според Данаилов е задължителна.

„Моите очаквания са огромни, защото една победа, която преживяхме ни кара да очакваме още една победа”, заяви Стефан Данаилов.

„За”  една от най-оспорваните промени гласуваха над 490 делегати. С това председателят на партията вече ще има право да бъде начело на столетницата не повече от осем години или два мандата. Досега изборът се правеше от конгреса – от над 700 делегати, а сега, за да бъде избран нов лидер ще трябва да гласуват над 50 000 души и поне 25 000 да изберат един и същи човек.

Над 500 делегати се съгласиха и че един червен депутат не трябва да бъде в парламента повече от 12 години. Сред далите отпор на промяната е дъщерята на Георги Пирински – Ана. 

„По този начин ние признаваме, че политиката е мръсна работа и независимо кой е за 12 години ще се дискридитира. Младостта не е гаранция за качества”, на мнение е Ана Пиринска.

Така червените започнаха промяната. Отвътре

„Но това е само първата стъпка предстои ни втората по-голямата и по-сериозната, а тя е заедно с народа си да променим и България”, каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова.

И на този конгрес Нинова беше посъветвана.

„Преди време аз й казах да внимава с обкръжението. Сега я съветвам същото, защото след тези успехи, ще се обърне едно голямо обкръжение и е важно какво е качеството”, на мнение е Стефан Данаилов.

На изборите ще се явят с новото име на коалицията „Бсп за България”.

„Имам честта да закрия днешния конгрес и да открия предизборната кампания на БСП за спечелване на парламентарните избори”, каза от трибуната Стефан Данаилов.

Повече по темата гледайте във видеото.