Докато корумпираните елити трупат богатства, народът страда

Докато корумпираните елити трупат богатства, румънският народ страда, коментира германското сп. "Шпигел". Стотици хиляди граждани се вдигнаха на протести, тъй като вече нямат доверие на своите водачи. А властта им отвърна с обидна невъзмутимост.

По темата

На 21 декември 1989 г., в деня преди да падне, диктаторът Николае Чаушеску насрочва масов митинг, очаквайки да бъде окъпан в любовта на народа си. Той отправя зов към събралите се приблизително 110 000 души да осъдят бунтовете в Тимишоара и се надява да ги умилостиви с обещания за повишаване на заплатите. В този момент става ясно колко отдалечен е от реалността. Вместо очакваните бурни аплодисменти, той получава вяло ръкопляскане. А милиони румънци пред телевизионните екрани го виждат как стои безпомощен пред тълпата. Това е сигнал, че е дошло време за бунт. И той не закъснява.

Днес, почти 30 години по-късно, румънците отново са будни и отново искат своето. Те се опълчиха на скандалния правителствен указ, позволяващ на корумпираните политици да избягат от отговорност. И въпреки че декретът беше оттеглен, гражданите не се прибраха по домовете си. Те прозряха, че властимащите възнамеряват въпреки всичко да прокарат намеренията си. Било то и през страничния вход, коментира списанието.

Лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгнеа заяви, че протестите са организирани от негови противници. Той и партията му съзряха „виновниците” за случващото се в лицето на президента Клаус Йоханис, борсовия спекулант Джордж Сорос, неправителствени организации и ръководствата на чужди банки в Румъния.

От една страна, през последните години редица румънски институции прокараха поредица от мерки срещу корупцията – стотици висши чиновници и политици отидоха в затвора, а имуществото на много провинили се бе конфискувано.

От друга страна, се направиха опити да се отслаби законодателството за борба с корупцията или да се дискредитират органите, борещи се с нея. На мушка застана главният прокурор от Националната дирекция за борба с корупцията (ДНА) Лаура Кодрута Кьовеши. Редица румънски медии разнищиха докрай темата с плагиатстването на нейната докторска дисертация и дори стартираха импровизирано разследване. Автор на кампания беше медийният магнат Себастиан Гита, издирван за пране на пари и изнудване с международна заповед за арест.

В същото време на бял свят излизат нагли корупционни схеми на политици. Пример: лидерът на социалдемократите Ливиу Драгнеа. В продължение на години той беше един от най-могъщите "местни барони". Инженерът властваше в южната част на румънския окръг Телеорман, където притежаваше много земя и внушително недвижимо имущество. Многократно той беше разследван за измамни приватизационни схеми, нагласени търгове за обществени поръчки и фалшификация на документи. През април миналата година той беше осъден на две години затвор за изборни измами, с изпитателен срок. В момента срещу него тече разследване за злоупотреба със служебно положение - с негово знание в окръг Телеорман са били отпускани заплати за фиктивни работни места.

Случаят на Драгнеа е христоматиен за румънските политически елити. На фона на управляващите, които се облагодетелстват по нечестни начини, румънският народ мизерства и е на второ място по бедност в ЕС след България. На румънците обаче им дойде до гуша. И няма да се откажат.

Редактор: Гергана Тенева