Автокъщите в село Шереметя казват, че щетите им са за милиони

След силната буря с градушка в сряда вечерта започна отстраняване на щетите. Късно снощи кметът на Велико Търново Даниел Панов свика спешно кризисния щаб. Равносметката е стотици изпочупени автомобили, покриви на къщи. Градушката беше на места с размерите на орех, а на други - с размерите на юмрук. Активиран е плана за бедствия и аварии в община Велико Търново. В община Лясковец е обявено бедствено положение. От сутринта комисии обикалят и описват нанесените полажения върху движимото и недвижимото имущество. От Община Велико Търново призоваха за подкрепа не само от държавата. Сметът Панов отправи апел към хората да дарят керемиди, тъй като в населените места има много възрастни хора, които имат нужда от бърза намеса.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Силният вятър отнесе покрива на училище „Вела Благоева”. Днес там бе неучебен ден, тъй като започват ремонтни дейности.

Опасно време: Бури с градушки удариха части от страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

Екипи на „Пожарна безопасност”, както и на „Гражданска защита”, се отзоваха на сигнали за десетки паднали дървета. Постъпили са и сигнали за загинали щъркели.

Улиците във Велико Търново се превърнаха в реки, а градушката изпочупи прозорците на последния етаж в Областната администрация. Щети са нанесени и на земеделските култури в района.

Жълт код за опасно време в половин България

„Кметовете на Велико Търново и Лясковец обявиха бедствено положение. Комисии ще опишат щетите. Много бързо ще придвижим преписките към междуведомствената комисия”, обеща областният управител Ивайло Здравков.

В село Шереметя има стотици изпочупени коли и каравани в автокъщите. Става въпрос за нерегистрирани автомобили, без застраховки „Гражданска отговорност” и „Автокаско”. Потърпевши са най-малко 10 автокъщи. Собствениците изчисляват, че поражения има по над 400 коли на средна стойност 10 000 лева, а общо щетите са за над 4 милиона лева.

В същото село едно семейство е преместено от дома си заради поражения по покровната конструкция на къщата им.

В село Къпина няма къща, чийто покрив да не е пострадал. Кметът Добрин Георгиев определи ситуацията като апокалиптична.

Десетки сигнали след силната буря има и в Старозагорско и Шуменско. Наводнени са помещения, мазета, паднали са дървета, закъсали са автомобили по наводнените от пороя пътища.

В Сливен също има сериозни щети от градушка.

Видео: Моята новина

Всеки засегнат от градушката може да кандидатства по програма на Министерството на труда и социалната политика в размер на над 1600 лв. на домакинство. Очаква се е медждуведомствената комисия към МС също да отпусне средства на засегнатите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase