Ледени късове с размер на орех изпочупиха коли във Великотърновско

Във великотърновското село Шереметя падна градушка с размер на орех. Потрошени коли на пътя София – Варна са само част от щетите. Областната администрация във Велико Търново е с изпочупени прозорци.

Градушката счупи прозорците на последния етаж в Областна администрация. А покривът на училище в най-големия великотърновски квартал е частично отнесен. "Това е допълнителен, метален покрив, който е слаган преди 30 години. В момента обезопасяваме с ленти. А четвъртъкът е обявен за неучебен ден", заяви Ангел Янчев, директор на СУ „ Вела Благоева“ във Велико Търново.

За кратко ток нямаше в курортното село Арбанаси. Щети по земеделски култури и оранжерии има в почти всички населени места от общината.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов ръководи заседание на Общинския кризисен щаб. Създадена е нужната организация и са набелязани мерките за отстраняване на щетите от бурята с едра градушка, ударила района. 

Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет (СНИМКА)

Екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“ и „Гражданска защита“ премахват падналите близо 40 дървета. Купчините с клони ще бъдат събрани и извозени още в четвъртък  сутрин. Тогава ще бъдат почистени и шахтите, в които има наноси и листа, довлачени от голямото количество вода.

Патрули на Районното управление на МВР обхождат целия град. Сигналите за проблеми с електрозахранването са предадени на „Енерго Про“ и по отстраняването им вече се работи.

Кметът вече е сформирал три комисии, които в четвъртък ще посетят всички райони на града и населени места, от които има подадени сигнали за щети. 

Прогнозите на синоптиците за мощни бури с гръмотевици и градушки в Северна България вече са факт. В района на Централна България няма ракетни площадки.

Градушка колкото топка за тенис на корт в с. Капиново (Великотърновско).

Само за около 20 минути паднаха 14 литра на квадратен метър дъжд, придружен с градушка с размер на двулевова монета. Близо 20 са получените сигнали за наводнени помещения, мази, паднали дървета и клони, закъсали автомобили и наводнени пътища. Това наложи всички екипи на пожарната в областния град да работят по отстраняване на щетите от бурята.

Сливен и околностите също са засегнати. По първоначални данни няма нанесени тежки материални щети. 

Силна буря, придружена с градушка и дъжд, се разрази и в Ямбол около 20:30 часа. Получени са 10 сигнала за паднали дървета в града. Няма пострадали, нанесени са щети на автомобили, съобщи кореспондентът на БТА в Ямбол Мира Безус.

Опасни бури с градушки до средата на юни

Повалено от силния вятър дърво е препречило движението по Крайречния булевард. Изпратен е екип на пожарната за отстраняването му. В социалните мрежи, жители на града публикуваха и снимки на дърво, паднало върху детска площадка. От бурята е увреден и стълб на уличното осветление на ул. "Граф Игнатиев".

Градушка в региона е паднала и в общините Стралджа и Тунджа. Към този момент няма получени сигнали за наводнения в населените места или селища без електричество, казаха за БТА от общинските администрации.

Частично бедствено положение ще бъде обявено в ловешкото село Радювене след бурята тази вечер, съобщи за БТА кметът на Ловеч Страцимир Петков. Там е паднала и едра градушка.  Има частично отнесени покриви на къщи, както и асфалт по улиците, части от селото са без електроподаване. Има паднали дървета, съобщава кореспондентът на БТА в Ловеч Даниела Балабанова. По думите на кмета това е най-пострадалото село, претърпяло втора силна буря за последните две седмици.

В Ловеч са наводнени няколко основни улици и булеварди. Има закъсали автомобили – под покрития мост и на възлово кръговото кръстовище в града.

Градушка, придружена с интензивен дъжд и силен вятър, удари и в Габрово. Ледените късове са били по-големи от лешник.  

Повече детайли вижте във видеата.

Очакваме вашите снимки и видеа в Моята новина

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.