Оборудването ще се съхранява край Белене

Реакторите за АЕЦ "Белене" тръгват към България, става ясно от разпространено съобщение на Ижорските заводи, пише вестник „Сега”.

По темата

От 20 януари от цеховете на завода в морското пристанище на Санкт Петербург за България се товарят един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора.

Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възела на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с графика, съгласуван от "Атомстройекспорт" и НЕК, се уточнява в съобщението.

От момента на приключване на изработването му оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието. То бе инспектирано от български специалисти в края на миналата година.

Преди дни служебният министър на енергетиката Николай Павлов каза, че първите партиди с оборудването ще пристигнат на площадката на АЕЦ "Белене" в края на март - началото на април. Транспортът на съоръженията ще е изцяло за сметка на "Атомстройекспорт", тъй като това е било част от сключения договор.

Оборудването ще се съхранява край Белене, докато бъдещото правителство реши окончателно дали ще достроява прекратения през март 2012 г. ядрен проект, или ще търси купувач на произведеното оборудване.

Припомняме, че заради спирането на строежа и на плащанията НЕК беше осъдена да плати 1.17 млрд. лв. на руската страна.