Тя била съгласна с поставените условия

До три месеца държавата ще реши ще се строи ли втора ядрена централа Белене. Това ще стане след анализ на енергийното министрество и Българската академия на науките. Финалното решение ще вземе следващият енергиен министър. 

Парите за АЕЦ-а, ако се реши да го има, ще осигури Инвестиционната банка на Китай. След среща днес нейни представители са се съгласили на условията на властта в оставка: държавата да не влага пари в проекта, нито да дава гаранции, нито да сключва дългосрочни договори да купува произведения ток. 

"Росатом": Получихме от България 601 милиона евро за АЕЦ "Белене"

„Считаме, че с едно такова решение се защитават в максимална степен и публичния финансов интерес, тъй като НЕК получи възмездна финансова помощ от бюджета, за да може да плати своето задължение съгласно решението на международния търговски арбитраж. И ако такава една сделка бъде реализирана успешно, това означава, че НЕК ще генерира приход, който ще й позволи да върне в максимално кратки срокове тази възмездна финансова помощ”, обясни министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. 

Тя посочи, че вчера имали среща в МИЕ с председателя на БАН, така че подобен анализ ще бъде възложен от БЕХ на БАН. 

„Така че да имаме наистина научно обоснован анализ, едно решение каквото и да бъде то, да бъде взето на базата на научно обоснован доклад от страна на БАН”, каза още Петкова. 

До дни ставаме собственик на двата реактора, произведени за АЕЦ "Белене"

Припомняме, че държавата търси решение за оборудването на "Белене" от месеци. Единият вариант беше то да бъде предадено. След изплащането на дължимата дума на руската „Атомстройекспорт“ България се размина с големите лихви. Държавата обаче даде заем на НЕК за над 1,2 млрд. лв., за да се разплати тя с руската страна. Финасирането дойде след решение на Народното събрание и разрешение от Европейската комисия.

И още: Кабинетът в оставка предлага на Народното събрание да разреши държавна гаранция за 1 млрд. лв., с която да се осигурят пари за санирането през 2017 г. Регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че ще се търси подкрепата на всички политически партии, включително и на Патриотите. 

По думите ѝ, по над 400 сгради в момента се работи, 120 са завършени, а 800 са на някакъв етап от тръжните си процедури. Павлова отчете, че програмата за саниране е създала работа на 570 малки и средни фирми и така стимулирала, освен енергийната ефективност, и икономиката.