Това потвърдиха за NOVA от енергийното министерство

За оборудването на АЕЦ „Белене” има потенциални инвеститори, с които се водят разговори. Това потвърдиха за NOVA от енергийното министерство.

Приватизационна процедура обаче може да започне чак след като държавата ни плати дължимото на руската страна, след като страната ни беше осъдена за над милиард лева в Женева.

Дотогава не е ясно кой се интересува от реакторите на неосъществената ни втора ядрена централа.

От министерството обясниха, че плановете на България винаги са били свързани с това оборудването на АЕЦ Белене да бъде продадено чрез приватизация.

Рано тази сутрин в студиото на "Събуди се" бившият енергиен министър Румен Овчаров призна, че знае, че има инвеститор за "Белене", но не може да каже кой е той.

„Това трябва да каже министърът на енергетиката", каза още Овчаров, който се обяви за вдигане на мораториума за строителството на атомната централа от сегашното Народно събрание.

Овчаров коментира и обвиненията, които прокуратурата му повдигна заради  АЕЦ "Белене".   „Виновни са тези, които спряха проекта”, категоричен беше той. Според Овчаров въпросът е кога прокуратурата ще разследва кой и защо е спрял проекта.