Ценни антики показват начина на живот на заможните българи

На гости в дома на заможни българи от 19 век. Поканата е от историческия музей в Бургас. В морското казино в града представят голяма част от експозицията "Дарени и спасени съкровища". Става въпрос за ценни антики, спрени на митниците при опит да бъдат изнесени от трафиканти.

Уникалната изложба показва начина на живот на по-заможните българи през XIX век. Това е периодът на така наречената "алафранга", когато нашите предци са започнали да се увличат по европейската мода в облекло, външен вид и бит.

Според експертите, вещите са били откраднати от домовете на заможни французи и австрийци. Най-вероятно крадците са били румънци, които опитали през България да ги доставят на свои клиенти в Турция.

Голяма част от музейните експонати са задържани и конфискувани от Регионалната митническа дирекция при два опита да бъда изнесени нелегално от страната ни - през 1996-а и 1998-а година.

XVIII век е времето, в което средната класа в града започва да декорира домовете си с луксозни предмети, сувенири от пътешествия.

Изложбата ще остане отворена за посещение до 12 март.

Репортер: Цеца Алексова