Проверката беше поискана от ген. Радев в първия ден на кабинета "Герджиков"

Ревизия и нови уволнения във властта. Половината министерства в кабинета "Борисов 2" - с нарушения. Това установи ревизията на служебното правителство. Тя беше поискана от президента Румен Радев в първия ден на кабинета "Герджиков". 

След две седмици анализи и проверки резултатите са готови. И не са твърде подробни, поне засега. Най-фрапиращи, според хората на Герджиков, са нарушенията в обществени поръчки на военното министерство и регионалното министерство. С част от разкритията на служебния кабинет вече се занимава прокуратурата.

Без въпроси и без твърде много факти - така приключи проверката пред медиите. Първенец по нередности, според доклада, е военното министерство - тогава оглавявано от Николай Ненчев. От 82 допуснати поръчки, 45 били в нарушение. 

По темата

Според засегнатите реформаторски министри ревизията целяла да отклони вниманието от по-важните теми в геополитиката.

Съмнителна била и ситуацията в регионалното министерство. И по-точно на Пътната агенция. И по-точно - обществените поръчки за магистралите "Тракия" и "Хемус".

Изводите в доклада са, че обществените поръчки за тези магистрали са били с дискриминационни условия или просто казано - правени са  за определени фирми. Точно преди една година избухна скандал с обществените поръчки за магистрала "Хемус" - съмненията бяха, че конкурсът е направен за и спечелен от фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и петролния бос Валентин Златев. Заради тези съмнения премиерът нареди обществените поръчки да бъдат прекратени.

Дискриминационни условия са открити в поръчки на икономическото министерство. А в здравеопазването имало проблеми с поръчките за застраховки на санитарни автомобили и с охраната на сградите на ведомството.

И в МВР не били съвем изрядни, защото забавили поръчката за информационната система и за координирането на средства за убежища и миграция. От Европа пък можело да ни спрат парите по оперативна програма "Развитие на селските райони"

Служебният премиер Огнян Герджиков увери, че продължаващите проверки нямало да се превърнат в основна задача на кабинета.

След ревизиите последваха още рокади на служебната власт. С ново ръководство от днес е най-голямата спешна болница в страната. Шефовете на "Пирогов" са сменени с решение на служебния здравен министър Илко Семерджиев. Причината е дългът на болницата, който надхвърля 24 милиона лева. Досегашният изпълнителен директор проф. Стоян Миланов сам е подал оставка и от ръководния си пост, и като консултант по спешна медицина. Най-големият спешен център ще бъде ръководен от ортопеда проф. Асен Балтов. Сменен е и целият Съвет на директорите на "Пирогов".

Днес беше отстранен и директорът на Летище София Христо Щерионов. На негово място застава Пламен Станчев. С ново ръководство е и Главната въздухоплавателна администрация.

Още за проверката очаквайте в понеделник сутринта. Гост на "Здравей, България" ще бъде Огнян Герджиков.