Ревизията възложи служебният премиер Огнян Герджиков веднага след встъпването си в длъжност

Нарушения на обществените поръчки са открити в общо 5 от всички 17 министерства при управлението на кабинета „Борисов 2“. Това става ясно от доклада на ревизията, която възложи служебният премиер Огнян Герджиков веднага след встъпването си в длъжност.

Основните нарушения, които са засечени – забавени процедури, поставяне на условия, които дават предимство или ограничават участници в процедурата. 

По темата

Посочените като нарушители са пет министерства - на икономиката, земеделието, здравеопазването, МВР и Министерството на отбраната.

Има и четири агенции, посочени като нарушители, като в доклада първо се посочват, че в поръчката за поддръжка на магистралите „Хемус” и „Тракия” и намиращата се на тях инфраструктура, включително тунелите, са поставени условия, които толерират или дискриминират участници.

За министерствата на земеделието и на вътрешните работи се посочва, че има забавени процедури, които може да предизвикат наказателна процедура срещу България и да загубим парите.

Обобщено картината изглежда така – в 12 министерства няма открити сериозни пропуски в обществените поръчки, но в пет министерства и четири агенции има нарушения.

МВР също фигурира в доклада. За изразходване на средствата по фондовете „Убежище, миграция и интеграция“ и „Вътрешна сигурност“ се предвижда откриване на около 94 броя обществени поръчки с обща стойност над 178 млн. лв. без ДДС. Процесите по откриването на поръчките са забавени, което поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства, се посочва в доклада.

Друга обществена поръчка с предмет „Разширяване капацитета на масивите за съхраняване на данни и за изграждане на нова система за генериране на резервни копия на Имотния регистър, Търговския регистър, Регистър БУЛСТАТ и РИОС“, също фигурира в доклада. От Комисията за защита на конкуренцията е наложена мярка „спиране изпълнението“ на процедурата до произнасяне по съществото на жалбата, поради което има голямо забавяне. То може да доведе до сериозни последици за функционирането на посочените регистри, уточняват от служебния кабинет.

Закъснение при сключването на договори и рамкови споразумения за някои обществени поръчки е засечено при Екоминистерството и Агенция "Пътна инфраструктура".

По данни на Министерството на финансите са зачестили случаите, при които има индикации за картелни споразумения. "Те увреждат реалната конкуренция и водят до неизгодни финансови условия за публичната администрация. Независимо от възможността в подобни случаи да бъде сезиран антимонополният орган, случаите на картел се доказват трудно, а делата продължават години, поради което не е налице реален ефект", се казва в доклада.