"Не ми се искаше да заема този пост, защото знам колко помия ще се излее върху мен", заяви той

„Служебният кабинет има две основни задачи – изборите и председателството на Съвета на ЕС. Това не означава, че не трябва да се поинтересуваме какво наследство е оставено от предишните правителства. С уволненията искахме да изострим вниманието и да видим в кои министерства има съмнителни обществени поръчки и да ги предадем на съответните органи”, обясни в „Здравей, България” служебният премиер Огнян Герджиков. 

По темата

Той даде пример с Военното министерство, където има съмнения за корупция относно девет обществени поръчки. Предстои да излезе целият доклад, в който с подробности ще стане ясно за кои точно става въпрос.

„Много обичаме да мразим и да отричаме. Но ако искаме да просперираме, трябва всяко следващо правителство да надгражда предишното”, на мнение е Герджиков. 

„Ние сме служебен кабинет за два месеца и половина. Не можем да си поставим грандиозни задачи. Опитвам се да запазя някакъв баланс, защото от прекаленото нахъсване срещу завареното управление ще излезе, че работя в полза на БСП и обратното”, каза още служебният премиер.

„Не съм разследващ орган, за да крия някого в ревизиите. Моята функция не е такава. Винаги има критики и затова не ми се искаше да заема тази позиция, защото знам колко помия ще се излее върху мен. Няма верен ход – каквото и да направя, все ще има недоволни. Опитвам се да бъда максимално коректен”, заяви той.

Относно масовите уволнения на областни управители, Герджиков обясни, че е коректно, когато си отива едно управление, с него да си отидат и областните управители. Такива оставки обаче не са постъпили и затова се е наложило подмяната на голяма част от тях. 

"Голямата ми амбиция е борбата с купуването на гласове. Поисках доклад от ДАНС със сведения за купувачите. Добих представа горе-долу къде какво става и искаме да пресечем нещата още в зародиш. Най-трудно ще се пресече корпоративният вот. Много ми се иска обаче да се почувства, че тези избори ще са по-различни от предишните”, заяви Огнян Герджиков. 

На въпрос дали вече има опити за партиен натиск върху него, премиерът обясни, че само един лидер на малка партия е поискал среща, но той е отказал. Отрече такива опити да е имало от страна на големите политически сили.

Той бе помолен да коментира и въпроса за машинното гласуване на предстоящите избори. 

"При липса на машини е възможно да има опити за оспорване на изборите. Ако Конституционният съд каже, че вотът е опорочен, всичко почва отново. Шансовете да бъдат атакувани изборите заради машините обаче са малки. Според мен няма основания за касиране, ако няма машини навсякъде”, заяви Герджиков.

Попитан в какви отношения е с президента Румен Радев, Огнян Герджиков заяви, че те са делови.

„Днес, например, ще обсъждаме българския еврокомисар и дали да направим опит да излъчим кандидатура. В този случай всяко решение е грешно, тъй като това, от една страна, е партийно назначение и не би трябвало служебно правителство да вземе такова решение. От друга страна, от няколко месеца нямаме еврокомисар. Това на ЕК не й пречи, но на нас – да. По-склонен съм да направим такъв опит, но не съм категоричен”, коментира служебният премиер.

От БСП поискаха той да преразгледа дълга ни от 16 милиарда лева.

„Аз партийни поръчения няма да приемам. Утре Веселин Марешки ще поиска ревизия за картелни споразумения на пазара на горивата. Друг ще поиска друго. Ние не сме орган на ревизиите и няма да се превърнем в такъв”, категоричен бе Герджиков.

Целия разговор с него гледайте във видеото.