Движението през тунела вече е пуснато

9 дни след трагедията, тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус" вече е отворен. По ирония на съдбата първото превозно средство, което мина през отворения тунел беше линейка. Виновен за инцидента, при който осветлението в тунела уби жена, засега няма.

"За 5 дни се свърши повече работа, отколкото за 5 години. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков, след като инспектира тунела преди той да бъде пуснат. 

СНИМКИ ОТ РЕМОНТА НА ТУНЕЛА ВИЖТЕ ТУК

По темата

„Този ремонт беше абсолютно необходим и задължителен, тъй като ако не беше направен за това кратко време, много дълго щеше Северна България да бъде практически затворена”, заяви Герджиков. 

СНИМКИ ОТ ИНСПЕКЦИЯТА, КОЯТО НАПРАВИ СЛУЖЕБНИЯ ПРЕМИЕР ВИЖТЕ ТУК

Служебният регионален министър Спас Попниколов пък съобщи, че у нас има още тунели в критично състояние. Колко са и кои са - не стана ясно.

Попниколов обеща да каже след два дни.  „Възложил съм анализ на риска до 15 февруари с предложение за краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяването им”, съобщи министърът на регионалното развитие.

Тунелите по магистралите не би следвало да са сред критичните, защото са по-ново строителство, каза още Попниколов.

Тунел „Ечемишка” беше затворен, след като на 5 февруари ръждясала метална лампа падна и уби жена. Разследването по случая тече, обвиняем няма.

Прокуратурата вече е получила обаче цялата документация на тунела. На разпит ще минат със сигурност последните двама шефове на Агенция "Пътна инфраструктура". 

Заради инцидента, последва спешен ремонт в тунела. Беше демонтирана старата осветителна конструкция като бяха премахнати 1625 стари осветителни тела. За гарантиране безопасността на движението е монтирано аварийно осветление със 108 LED осветителни тела. 

Репортери: Десислава Георгиева, Христо Калоферов