Какво сочат данните от последното социологическо проучване на "Афис"?

БСП води пред ГЕРБ. Това показва последното социологическо проучване на "Афис", проведено по инициатива на aгенцията и финансирано със собствени средства на "Афис". Левицата събира 26% от гласовете, а ГЕРБ - 24%. 

По темата

"Това проучване не играе ролята на прогнозата за изборите. В ситуация сме, в която динамиката на електоралната нагласа е много засилена особено след президентските избори", уточни в „Здравей, България” социологът от "Афис" Стефан Георгиев.

БСП е във възходяща позиция, а при ГЕРБ се наблюдава застой. Този възход не е ясно дали ще се запази до деня на изборите”, поясни още Георгиев.

На трето, четвърто и пето място се нареждат съответно "Обединените патриоти", ДПС и партията на Веселин Марешки - "Воля". Под бариерата от 4% засега са „Реформаторски блок – Глас народен“ и „АБВ – Движение 21“.

Има прегрупиране на българския гласоподавател. Данните от проучването ни показват, че голяма част от гласувалите през 2014 г. за АБВ в момента се връщат към БСП. БСП успява да привлече малка, но все пак не толкова незначителна доза негласуващи”, обясни социологът.

„В същото време имаме динамика в дясното. Механичният сбор на гласовете е малко по-нисък от потенциала, който имаха през 2014 г. Едва половината от тези, които са декларирали подкрепата си за Реформаторския блок са склонни да ги подкрепят в момента. Тоест, традиционното дясно е фрагментирано и поради тази причина шансовете за влизане в парламента са по-малки”, коментира Стефан Георгиев.

Социологическото проучване на "Афис", проведено по инициатива на aгенцията и финансирано със собствени средства на агенцията.