Това сочат данните на Института за модерна политика

През първата седмица от предизборната кампания ГЕРБ и БСП са с почти изравнени сили - 29,1% срещу 29%. Това показват данните от проучване на Института за модерна политика (ИМП).

И двете партии засега съумяват да мобилизират почти 90% от своите твърди ядра, но на този етап не разширяват подкрепата си извън своите преки симпатизанти. На този етап предизборната борба е сведена главно до лидерски сблъсък, което обаче не е достатъчно за привличане на избиратели от широката периферия, които търсят успешна управленска алтернатива, отбелязват от Института.

Крайният изход от предизборната борба най-вероятно ще се реши от това коя от двете партии ще допусне по-малко грешки в хода на кампанията. На този етап става ясно, че нито една партия няма да има мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство, посочват още от ИМП.

Данните сочат, че ако декларираните на този етап от кампанията нагласи се материализират в реално упражняване на вот, освен ГЕРБ и БСП в новата парламентарна конфигурация ще намерят място още четири формации с вероятност и за пета. Това са Обединени патриоти (9,5%), ДПС (7,3%), „Воля“ (5,8%), коалицията „АБВ-Движение 21“ (4,1%). Шансове за преодоляване на 4-процентната бариера засега има и „Реформаторският блок-Глас народен“ (3,5%). 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.