Те влияели с гласовете си за определянето на домакините на различни състезания

Шестима бивши или настоящи членове на Международния олимпийски комитет бяха обвинени в корупция, съобщава английското издание "Independent", цитирано от gong.bg. Aвторитетният вестник информира, че те са вземали подкупи, за да гласуват по определен начин при определянето на домакините на различни състезания.

По темата

Както е известно, в момента тече френско разследване, в което се твърди, че членовете на МОК са влияели при гласуванията за световни първенства по лека атлетика, както и Олимпийски игри.

Основен обект на разследването са домакинствата на първенствата в Доха 2019, Лондон 2017, Пекин 2015 и Москва 2013. Определянето на домакините на Олимпийските игри през 2016 (Рио де Жанейро) и 2020 (Токио) също попадат под ударите на полицията.

Агенция „Ройтерс“ съобщи, че източник, близък до разследването, е разкрил, че цели шестима бивши и настоящи членове на МОК са заподозрени в корупция.  

Съобщава се, че сред шестимата заподозрени е и Франк Фредерикс от Намибия, който във вторник се оттегли като ръководител на комисията, оценяваща градовете-кандидати за Игрите на олимпиадата през 2024 г.

През седмицата Фредерикс, който е носител на четири сребърни олимпийски медала в спринта на 100 и 200 метра (1992 и 1996 г.), напусна работната група на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), която трябва да помогне на Русия да се завърне като член на организацията, след огромния допинг-скандал.  

Сред шестимата обвинени е бившият президент на IAAF Ламин Диак, който вече е в процес на разследване от френските власти за корупция. До преди новите разкрития за него се твърдеше, че е получил подкупи за прикриването на положителни допинг-тестове на руските атлети.