Бившият български посланик в САЩ ексклузивно в "Темата на NOVA"

"Това е едно от най-трудните ми появявания в ефир. Трябваше да се събирам парче по парче, за да дойда във вашето студио. Бях буквално разчленена, не просто попарена. Усещах се разпадната - внезапно и несправедливо", заяви в "темата на NOVA" бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова.

"Да, има инцидент. Признала ли съм вината? Да. Заплатила ли съм цена? Да. Платила съм огромна цена", каза тя.

По думите й поради боравенето с много предмети - телефони и връхни дрехи, се е озовала с крем в багажа, който е останал непокътнат до връщането му в магазина. "Най-важното е, че продуктът е възстановен непокътнат", допълни бившият български посланик в САЩ.

"Разбрах, че има бурканче крем в голямата ми пътна чанта, когато бях на борда на самолета. Нямаше как да се върна, за да го върна в магазина", категорична беше тя.

„Новината излиза в сайта на едно малко местно радио. Съобщават се непълни мои имена, при това изписани с полски правопис. Това е информация, изтекла по телефон. От там новината излиза в 90 руски медии. Нищо не е случайно. Не говоря за инцидента - да тежка грешка, тегля последици за нея. Ядосана съм, защото никой от тези, които откраднаха милиарди, няма да теглят такива последици", каза Поптодорова.  

„Липсата на логични действия може да ви покаже в какво състояние съм била и че не е било направено с умисъл. Такива грешки се случват на всеки”, допълни Поптодорова.

„Разговорът отдавна не е за 50 грама крем. Разговорът е за Елена Поптодорова. Нека говорим за мен. Има много лица, които си представям при тази агресия и гняв”, каза тя.

„Искам да видя къде са тези, които наистина са виновни за щетите на България, за откраднатите 10 млрд. долара”, разгневено заяви дипломатът. 

„Има много причини, поради които съм във вашето студио. Една от тях е, че NOVA е обявила като трайна програма да работи по темата за фалшивите новини и борбата с тях”, обясни тя.  

"620 материала бяха публикувани по тази тема, 40% от тях с откровени лъжи", каза Поптодорова.

„Това е огромна манипулация, активно мероприятие с анонимни източници. Ще преживея всичко, но никога няма да простя, че покрай случая бе намесено името на починалото ми дете”, каза Поптодорова.

По темата

 „Никога няма да простя злоупотребата за случилото се с починалото ми дете. Няма да простя на тези, които писаха за детето ми. Моята Ясминка падна не от четвъртия, а от 12 етаж. И не беше на 4 години, а на 2 години и 6 месеца. Половин година всяка обедна почивка след това моето семейство ме чакаха, за да ходим на гробища с надеждата тя да се появи отнякъде. Не можех да гледам деца на нейната възраст. Но ходех и сама си подавах ръката, за да ги погаля", сподели през сълзи тя. 

"Излизала съм от много врящи и кипящи води, ще изляза и от тази. Но от това, някакъв слуга на интереси да изведе медицинска диагноза – това няма да го бъде. Нито е имала диагноза, нито е имало клиники. Това е тема, която тепърва ще има развитие”, каза тя. 

Тя заяви, че няма да назове кои са хората, чиито интереси е засегнала, но добави, че те знаят кои са и за какви позиции са се борили да бъдат назначени в САЩ. Бившият ни посланик беше категорична, че през годините е пресичала чужди интереси и това е вероятната причина за атаката срещу нея.

"Аз съм обезвредена, но това няма да бъде така лесно", категорична беше Поптодорова.

„Предлагаха ми да бъда кандидат за президент. Имаше поне две такива предложения. И за служебен министър-председател. За позицията на еврокомисар само разбрах, че се е въртяло и моето име. Разговори е имало, но формално предложение – не”, каза тя.

"Ако нещо ме преведе през тази най-страшна драма, това бяха думите на сина ми: "Мамо, лоши неща се случват и на добрите хора", каза Поптодорова на финала на интервюто.

Целия разговор с Елена Поптодорова гледайте във видеото.