Теренът на големия сблъсък – 25-и многомандатен избирателен район в София

Теренът на големия сблъсък – 25-и многомандатен избирателен район в София е мястото, където един срещу друг се изправят голяма част от партийните лидери, включително тези на БСП и ГЕРБ Корнелия Нинова и Бойко Борисов.

В дебатите по NOVA „Новите 240 – дума срещу дума” за борбата с мафията, корупцията и престъпността на всички нива спорят Антон Тодоров от ГЕРБ, Антон Кутев от БСП, Веселин Марешки от „Воля”, Радан Кънев от „Нова република” и Ваньо Шарков от коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”. 

По темата

Корупцията и мафията

„Има два основни проблема. Единият е мафията, а другият – битовата престъпност. За мафията основното е Законът за обществените поръчки и бързото правораздаване. А то от своя страна е свързано с другия проблем – битовата престъпност, която като обществено влияние е също толкова важна, колкото корупцията. В този смисъл нашите приоритети са два – голямата борба с корупцията чрез промяна в Закона за обществените поръчки и Наказателния кодекс и съответно борба с дребната битова престъпност”, обясни Антон Кутев от БСП.

„ГЕРБ ще продължи ефективната и много силна политика спрямо корупцията и престъпността. Няма вече обири по магистралите, което е заслуга на първото правителство на ГЕРБ. Корупцията, която с идването на БСП връхлита страната, няма да я има, защото БСП няма да дойде на власт”, заяви Антон Тодоров от ГЕРБ.

„Корупцията започва от ГЕРБ и БСП. Корнелия Нинова и Бойко Борисов не успели да се договорят. Тези задкулисни договорки, това да не излезеш пред българските избиратели – това е един от големите проблеми на България. Тежките задкулисни договорки, от които се ражда корупцията. Тя от своя страна ражда картелите, монополите и всички тези, които ни ограбват”, заяви Веселин Марешки от "Воля".

По думите му трябва максимално бързо на 26 март "да се измете цялата смет в парламента", която е превърнала България в най-корумпираната и бедна държава в Европа.

„Ние ще се борим с тези проблеми чрез операция „Чисти ръце” в МВР, службите и съдебната система. Румънски модел антикорупционна прокуратура. Темата за борбата с корупцията е институционална тема. Въпросът е как тази мегакорупция да бъде спряна, защото очевидно тя се разгръща на най-високо политическо ниво и очевидно се разгръща при различни управления. Именно затова трябват радикални решения”, коментира от своя страна Радан Кънев от „Нова република”.

„Това, което за нас има най-голямо значение, е пълна проверка на имуществото и доходите на всички лица, които заемат публични и държавни длъжности. В момента дори и декларации не се попълват от шефове на големи държавни фирми. Голяма проверка означава между 3 и 6 месеца по всяко време”, коментира Ваньо Шарков от коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”.

"Трябва да бъдат обединение усилията в няколко насоки. Първата е в България да има антикорупционен закон. Втората – да има единна структура, която да се бори с корупцията. И третата – да се постигне съгласие да бъде направена пълна проверка на всички в правителството", допълни Шарков.

"Относно избора на главен прокурор предлагаме проста конституционна промяна, според която човекът, който да носи пряката отговорност за този избор с възможността да налага много пъти вето, да е президентът. За 27 г. президентът е институцията с най-голямо доверие в тази държава. Нека да има ясна отговорност кой стои зад този човек и как работи прокуратурата", поясни Шарков.

Битовата престъпност

„Трябват повече полицаи във всяко населено място. Ако това не може да стане, на три села да има един. Освен това трябва повече оборудване и по-високи заплати за полицаите. Трябва да се разшири и обемът на бързите производства за всякакви кражби и престъпления срещу личността”, на мнение е Антон Кутев.

„Ще строшим гръбнака на конвенционалната престъпност. Доскоро управлявахме и в момента има няколкостотин изцяло нови полицейски коли. Идеята за полицейско присъствие във всяко населено място започна да се реализира по наше време, заяви Антон Тодоров.

„Подкрепям това, че трябва полицай във всяко едно населено място. Защо обаче 27 години това не беше направено? За пореден път слушаме обещания”, заяви Веселин Марешки.

„Трябва да има полицай във всяко населено място. Другото решение е там, където са центровете на престъпност и където живеят големи маси хора и където има много престъпници, там трябва да е съсредоточена силата на властта”, заяви Радан Кънев

"Важно е да има такъв начин на райониране в страната, че да може полицейската кола при сигнал да стига до мястото на произшествието за не повече от 20 минути. Ако това е стандарт, който бе въведен в Спешната помощ, трябва да се въведе и по отношение на полицейските екипи. Трябва да има дългосрочна програма за модернициране на полицията в рамките на следващите четири години", обясни Ваньо Шарков.

Още за дебата по темата битова престъпност гледайте във видеото:

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.