До изборите остават по-малко от две седмици

Предизборната кампания продължава. В последния дебат по NOVA „НОВИТЕ 240. ДУМА СРЕЩУ ДУМА” Томислав Дончев от ГЕРБ, Валери Жаблянов от БСП и Ангел Джамбазки от Обединените патриоти коментират отношенията на България с Турция, как трябва да се повишат доходите след изборите и какво трябва да се случи в борбата с престъпността. 

Отношенията с Турция

„Действията на българското правителство по отношение на турския посланик и неговата политика в България са прекалено меки и неадекватни на действията на турската държава.

По темата

Отговорът на служебното правителство не беше категоричен, а правителството преди това допусна посланик Сюлейман Гьокче да извършва политическа дейност в България. Струва ми се, че отговорността е на правителството на ГЕРБ. То допусна двусмислена политика по отношение на Ердоган”, коментира Валери Жаблянов.

„България е длъжна да има добросъседски отношения с Турция. Разбира се, това е двустранен процес и няма как да зависи само и единствено от България”, заяви Томислав Дончев, но подчерта: „Всички опити за намеса във вътрешните работи на която и да е държава, включително и Турция, са абсолютно недопустими”.

"Всички опити за организирането на извозване или насочване на български граждани да гласуват, пораждат с основание подозрения, че този, който ги води да гласуват някъде, определя и как да гласуват, което не е редно", каза още Дончев. 

„Политиката на Ердоган е пряка заплаха за териториалната цялост и националната сигурност на България. И към момента има установени лица, които внасят от Турция в България пари за купуване на гласове”, коментира Ангел Джамбазки.

„И към момента текат процесите на опити да бъдат купени гласовете на българи-мюсюлмани или български граждани, които се самоопределят като турци. Ние смятаме, че тази политика е абсолютно неприемлива. Ние смятаме, че посланик Сюлейман Гьокче трябва да бъде обявен за „персона нон грата” и изгонен, а нашият посланик там – отзован”, каза още той. 

Ще се повишат ли доходите ни?

„Грешно е допускането, че доходите зависят от държавата. Доходите зависят от държавата само в случаите, когато говорим за държавни чиновници и за хора, които са обект на социално подпомагане. Въпросът с доходите е свързан със състоянието на икономиката, а тя трябва да расте, колкото се може повече, защото това означава по-високи доходи”, заяви Томислав Дончев.

„Доходите са най-големият провал на всички български управления след влизането на България в ЕС. Доходите в България зависят от конкурентоспособността на българската икономика, от възможността да изнасяме на външни пазари и от способността на произвеждаме”, коментира Валери Жаблянов. Той обясни, че ако БСП вземе властта, има намерение да преизчисли пенсиите.

„Ние казваме, че минималната пенсия трябва да е над прага за бедност. Това е нашето условие за участие в управлението”, обясни Ангел Джамбазки и уточни: „В момента прагът за бедност е 314 лева”. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.