Социолозите очакват съществено по-висока избирателна активност в сравнение 2014 година

Очертава се съществено по-висока избирателна активност в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 година и малко по-висока дори в сравнение със скорошните президентски избори в края на миналата година.

Това показват данните от социологическо проучване, проведено от 12 март до 16 март 2017 г.  Проучването е възложено, финансирано и проведено от агенция АФИС.

51% от хората, имащи право на глас, са твърдо решени да отидат до урните на 26 март, а още една пета е много вероятно да се включат във вота. Очаквана активност на практика представлява между 54 и 57 процента, коментират от АФИС. 

Десетина дни преди изборния ден на 26 март отговорът на въпроса за победителя на предстоящия парламентарен вот остава открит. Силите на двамата претенденти – БСП и ГЕРБ - са толкова изравнени, че е вероятно развръзката да дойде в последния момент, а е възможно и да се стигне до ситуация, при която да се изчака окончателното преброяване на гласовете и официалното обявяване на резултата от ЦИК, смятат от агенцията.

Заплетена остава и картината около очаквания брой партии и коалиции, които ще прескочат 4-процентовата бариера и ще получат представителство в бъдещия парламент. Сигурни са пет формации, но още две не са се разделили със своите шансове за успех, смятат от АФИС.

При всяко едно положение обаче след предстоящите избори ключът към съставянето на бъдещото управляващо мнозинство няма да се държи от леви или десни формации и за първи път от дълго време не и от ДПС, а от националистите. Обединените патриоти, макар да стартираха кампанията от по-високо ниво на подкрепа, ще съумеят да задържат „бронзовия медал“, но по-важното е, че без тях няма да е възможно да се сглоби никаква комбинация нито в ляво около БСП, нито в дясно около ГЕРБ, коментират от АФИС.

Социологическото проучване е проведено от 12 март до 16 март 2017 г. с обхват 1010 анкетирани лица в столицата, областните центрове, другите градове и селата. Данните са представителни за нагласите на пълнолетните български граждани с избирателни права. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.