Южната ни съседка е горещият картоф и за Европа, и за българските избори

Турция е горещият картоф и за Европа, и за българските избори. Измина седмица, в която България предупреди Турция да не се меси във вътрешните ни работи като агитира да се гласува за ДОСТ, която се ползва с подкрепата на Ердоган. 

По темата

Доган пък написа писмо, в което спомена Левски и предупреди, че „играта е ва банк”, а съседна Турция върви към султанат. Българските политици бързо разиграха картата с турската опасност.

Репортерът на NOVA Генка Шикерова следи събитията в Турция. Преди няколко часа там се проведе митинг на управляващата партия във връзка с предстоящия референдум на 16 април.

На митинга беше един от ключовите турски политици – министърът на вътрешните работи, който говори пред събралите се хора. В неговата риторика присъстваха ЕС, Германия и Великобритания. Той заяви, че ЕС, който е изтъквал собствените си ценности и който е говорил за хуманизъм и човещина, накрая се е отклонил към фашизма и е измислил понятия като „туркофобия”, „ислямофобия”.

Преди два дни вътрешният министър заяви, че Турция може да шокира Европа с изпращането на 15 000 бежанци всеки месец в отговор на нарастващото напрежение.

На този етап няма извънредни автобуси, които да се пращат към България за изборите на 26 март. Има информация обаче, че около 200-300 души са заявили желание да гласуват и в края на другата седмица ще бъдат извозени. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.