Война с писма и взаимни обвинения

Война с писма между ДПС и ДОСТ и взаимни обвинения след експулсирането на турски гражданин от България. 

В събота лидерите на двете партии си размениха остри реплики за напрежението между София и Анкара. И двете партии отричат да знаят или да имат общо с причините за екстрадирането на тримата турски граждани, но и двете партии взаимно се обвиняват за повишеното напрежение на тема Турция. Лютви Местан пък откри добър повод да върне жеста с писмото на Ахмед Доган, като осветли едно друго негово писмо до Реджеп Тайип Ердоган, което е далеч по-ласкателно към партията на турския лидер. 

По темата

Писмото на Доган стана повод Местан да отвори пощенската кутия на ДПС. Той извади ново писание - от бившия си шеф и лидер Доган до настоящия си партньор Ердоган. Писмото е от 2012-а, а неговият куриер бил самият Местан. Според превода на това писмо, Ахмед Доган тогава нарича Турция "родината майка" и хвали политиката, която води партията на днешния турски президент.

А Местан призна, че отношенията между ДОСТ и Турция са близки. 

"Аз постигнах диалог с Турция, тя не искаше да работи с Доган, за това тази оферта не беше приета", заяви партийният лидер. 

Но отрече този диалог да прекрачва допустимите граници - като тази чужда страна да се меси във вътрешната ни политика. Турция не ни се бъркала, а участието на посланика Гоькче в предизборен клип не можело да бъде доказателство за обратното.

Проблемът, според Местан, бил в историческите ни комплекси. А какви проблеми са създавали тримата експулсирани турски граждани - в ДОСТ не знаели.

Отношение по скандала не взеха и от ДПС. Но и не замълчаха след изявленията на доскорошния си лидер.

"Ние няма да допуснем нито Местан, нито Гьокче, нито еди-кой си. Те да ни определят колко велики мюсюлмани сме, колко големи мюсюлмани сме и колко малки. Те са временни явления и друг път са минавали през нашия район", заяви Мустафа Карадайъ. 

От ДПС обвиниха ДОСТ, че именно те мътят водата в отношенията между България и Турция. И в този дух завърши днешната словесна война - с цитати на Кемал Ататюрк. 

"Той в едно интервю казва, че всеки, който е против България, е против Турция. Аз ще го перефразирам от днешна гледна точка: Всеки, който се опитва да противопоставя България и Турция, той е против и България и Турция", допълни Карадайъ.