Спешното завръщане на посланик Надежда Нейнски е силен знак към Турция, смятат експерти

Расте напрежението по дипломатическа линия между София и Анкара. Спешното завръщане на посланик Надежда Нейнски е силен знак към Турция, смятат експерти. 

По темата

На езика на дипломацията България каза много. В превод за всички нас - казахме на Турция, че не сме доволни от посоката, в която се развиват  двустранните отношения. Изразихме недоволство от опитите да се влияе на изборите в България.

Ден след като външното ни министерство съобщи в телеграфен стил, че посланикът ни от Турция е бил извикан, последва и допълнение. С Надежда Нейнски била обсъдена подготовката за изборите на 26 март. За да няма двусмислени послания, днес казахме на турските съседи, че въпреки добрия диалог, смятаме за недопустимо външно влияние върху изборите.

Потвърди го и премиерът Огнян Герджиков. И допълни, че българският посланик ще се върне в Турция.

„Има някакви опити за неща, които на нас не ни харесват, но тези неща се изчистват. Взети са мерки, няма нищо”, заяви премиерът Огнян Герджиков.

Дипломати и разузнавачи от кариерата смятат, че България е постъпила правилно, като е втвърдила тона.

„Това е един от силните сигнали в дипломацията”, коментира Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

„Абсолютно вулгарна намеса в нашите вътрешни работи, каквато  не е била никога досега”, коментира Петър Воденски, бивш извънреден и пълномощен посланик на България в Турция.

Бившият ни дипломат в Турция е на мнение, че от наша страна трябва да има последователни действия и политически консенсус по темата.

„По линия на ДАНС да хванем в „ежови ръкавици” всички турски агенти, които са под най-различно прикритие - дали под дипломатическо, на Главното мюфтийство, под ТИКА - тяхната организация за проекти в чужбина, да прекратим финансирането от страна на Турция на мюфтиите, които те изпращат”, коментира още Петър Воденски.

Разузнавачът Кирчо Киров казва, че през последните години българските служби са информирали политическия ни елит за процесите на ислямизация в Турция и последиците от нея за нас.

„Аз съм убеден, че особено външните разузнавателни служби са подавали и продължават да подават множество, огромна по обем информация”, коментира Кирчо Киров.

В една от редките си изяви и почетният лидер на ДПС Ахмед  Доган алармира за опасност към България. И трансфер на конфликтност към Европа и Балканите. Причината - референдумът в Турция, който ще даде още повече власт на Ердоган.

Журналистът Илхан Андай смята, че посланието на Доган трябва да се чете и през призмата на злополучната конференция на ДПС от 2013 година.

„През тази призма на посланието. Сега трябва да си зададем наистина въпроса кой натисна онзи спусък. Не онова момче от Бургас. И дали наистина всичко не идва от Анкара?”, пита Илхан Андай.

За режима в Турция Местан, а не Доган е бил по-надеждния лидер на ДПС, твърди още журналистът.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.