Това посочи вътрешният министър Пламен Узунов

Миграционният натиск по българо-турската граница е намалял 12 пъти. Това стана ясно след инспекцията на вътрешния министър Пламен Узунов и министъра на отбраната Стефан Янев на граничната ограда. Не се предвиждат допълнителни мерки за охрана на границата за предстоящите парламентарни избори. 

СНИМКИ ОТ ИНСПЕКЦИЯТА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК 

По темата

Седмица преди предсрочните избори извънредна ситуация по границите ни няма. Данните не показвали и наплив на гласоподаватели от Турция през КПП "Капитан Андреево".

"Ситуацията е напълно нормална. Не е необходимо да се предприемат допълнителни мерки", посочи, Янев. 

Силно е намалял потокът нелегални мигранти от южната ни съседка. Случаите били единични и бе даден пример: снощи в района на Резово е задържана група от петима бежанци, заедно с каналджията.

Вътрешният министър Пламен Узунов подчерта, че миграционният натиск е намалял 12 пъти спрямо миналата година. За това помагала и оградата, чийто строеж трябва да приключи до 31 май. Дотогава в областите Бургас и Хасково трябва да бъдат довършени общо 24 километра от нея. 

"Ако е необходимо, в случай на нова мигрантска вълна имаме съответно нашите планове, ние ги актуализираме. Имаме готовност да защитиме държавната граница по начина, който е записано в нашето законодателство", уточни Янев. 

Към момента освен служители на Гранична полиция по границата са командировани и около 200 служители на армията. Подсилени са и екипите по границите с Гърция и Сърбия. 

А в Търговище бившият премиер Бойко Борисов обяви, че единствената му договорка с турския президент Реджеп Ердоган е била за нулев мигрантски натиск по границата и това споразумение се спазва. 

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.