Данните са на МВР

46 мигранти са заловени при опит да влязат в страната от Турция за периода 9-16 март 2017 г., показва справка на МВР, цитирана от БГНЕС.

Данни говорят за минимално засилване на миграционния натиск от Турция през последната седмица. За сравнение – миналата седмица заловените “на вход” са били 34, а по-предишната - 21.

По темата

Общо засечените мигранти, които са опитвали да влязат в България от Турция от началото на 2017 г., са 198, като ¼ от тях са установени през изминалите седем дни.

Регистрираният минимален ръст на мигранти от Турция би могъл да се обясни и със затоплянето на времето през последните дни, което несъмнено е ключов фактор за трафика по зелена граница. Прави впечатление, че 37% от заловените “на вход” са от сирийски произход. 

От МВР наблюдават известно затишие при опитите на мигранти да напуснат България в посока Централна и Западна Европа. Едва 13 души са били заловени последната седмица на българо-сръбската граница.

Към 16 март на територията на страната се намират около 4200 бежанци и мигранти. МВР отчита сериозен ръст на изведените от страната чужденци от началото на годината. 732 незаконно пребиваващи чужди граждани са били изведени от България, считано от 1 януари до 16 март 2017 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.