А посланикът ни в Турция Надежда Нейнски е в България

Камера на NOVA успя да заснеме начините, по които се дават напътствия на хората как да си напишат имената на български език. Един от застъпниците в Бурса - кмет на една от общините в Бурса, откачил образеца на бюлетината, залепен пред избирателната секция и го изнесе навън с обяснението, че искал да покаже на хората каква грешка не бива да допускат. По думите му често хората пишели номера на партията, която подкрепят в местата, които са оставени за печат и така допускат грешки. Изнасянето на образец на бюлетината и документи, които са към документите за гласуване, е изрично забранено.  

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски не е в Турция. Тя се намира все още в България. По информация на външно министерство, тя ще се върне в Турция, когато й прикючат официалните ангажименти у нас. Припомняме, че преди няколко дни премиерът Огнян Герджиков обясни, че Нейнски ще бъде в Турция по време на изборите. 

А опашки от избиратели в Бурса има още от 6:30 часа сутринта, включително пред Консулската ни служба в Бурса. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ОПАШКИТЕ ОТ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ В ТУРЦИЯ

Генка Шикерова посети първа и втора избирателна секция в Бурса. Само за 2 часа от началото на изборния ден, само 60 души са успели да пуснат своята бюлетина в урната. 

"В първата секция, наред с представителите на СИК, има и млади мъже, застъпници и наблюдатели и представители на определена политическа сила. Те бяха без баджове, въпреки че това е изискване на ЦИК", разказа за "Събуди се" Генка Шикерова. 

Започнаха и първите скандали във връзка с попълването на декларациите за гласуване. Те се попълват вътре, на място и да се полага подпис пред членовете на секционната избирателна комисия. Това обаче затруднява работата на комисията и забавя хората.

"В първа секция в Турция се говореше на турски език. Застъпници и наблюдатели даваха инструкции на хората, които гласуват. Бяха се оформили на практика две опашки – на хората, които вече са гласували и чакат да си вземат документите и втора – на хората, които трябва да попълват декларации", допълва Генка Шикерова. 

От втора секция в Бурса ще бъде подаден първият сигнал за изборни нарушения заради това, че не са създадени условия да се попълват декларации от повече от един човек, с което изключително много се бави опашката.

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 
 
Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали ТУК.