Над 1,2 млн. души са гласували не само а партии, но и за определени личности

По темата

Повече от 1,2 млн. души са ползвали преференции при вчерашния вот, обявиха от ЦИК. Оказва се, че заради гласуването с предпочитания знакови кандидати на партиите може да се лишат от депутатско място.

Сред застрашените е и Цецка Цачева. Позициите й бяха разклатени още при реденето на листите. Досега тя винаги е била водач в Плевен. Този път обаче партията я сложи на второ място - след Ивайло Московски. А след като се намеси и гласуването с преференции, двама души минаха пред нея - областният координатор на партията Владислав Николов и дългогодишният депутат от Червен бряг Пламен Тачев. Така, поне засега, Народното събрание остава без двукратния си председател.

Николов вече вижда себе си като депутат и казва, че не би отстъпил банката си на Цачева. Тачев пък ще бъде народен представител четвърти мандат. Той е дългогодишен приятел и бивш бизнеспартньор на Бойко Борисов.

Разместване се наблюдава и при БСП. Чавдар Велинов е под номер 10 в листата. Същият е и номерът на левицата в бюлетината. И много хора са отбелязали и двете цифри.

Така Велинов ще стане депутат на 70-годишна възраст. Категорично не би отстъпил мястото си.

Синдромът „10 – 10“ размести листата на левицата в няколко града в страната.

В Плевен и в листата на ДПС имаше изненади. Там титулярът Митхат Метин няма да е депутат, тъй като беше детрониран като водач на листа от Велислава Кръстева, която ще в депутат в новия 44-ти парламент. Делян Пеевски пък отново е избран за депутат на ДПС от листата в Пазарджик. 

Не се потвърждава информацията за още едно знаково лице на ГЕРБ, изместено от предпочитанията. По неокончателните резулати Цветан Цветанов остава избран депутат от Благоевград, въпреки многото преференции в тази листа.

Бившият вътрешен министър е водач и като такъв не може да бъде изместен с отчетения брой преференции.  Иначе с висок персонален вот в тази листа  са бившият заместник-министър на туризма Александър Манолев и футболният съдия Стефан Апостолов, който е син на кмета на Симитли. Цветанов води листа и във Велико Търново. 

Снимка: Надя Ганчева, NOVA

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.