Само в един конвой на НАТО участват около 50 машини и около 400 военни

НАТО с войски в Полша. Батальон от близо 1000 души ще бъде разположен в североизточната част на страната, за да помогне в защитата на Европа от външни заплахи. Америка дойде в Полша. Под командата на НАТО, в името на съюзниците.

„Партнираме си с нашите полски, британски и румънски колеги, за да възпрем заплаха, а ако се наложи – да защитим съюзниците от нея”, обяснява майор Пол Ротлисбергер, Втори ескадрон на Втори кавалерийски полк.

Да се застрахова от заплаха в Европа НАТО реши в отговор на Руското присъединяване на Крим през 2014-та. Миналото лято във Варшава се реши как: разполагат се четири батальона в Балтийските страни и Полша. Най-силно застрашени се чувствали от Русия. В полския град Бидгосч организирали щаб за подкрепа при преместването на техника и хора.

По темата

„Този щаб беше основан преди 8 месеца. Цялата комуникация, връзката беше направена от нашите офицери, един от тях – българин. Имам двама колеги от България. Единият работи в отдела за човешките ресурси и финансите, а другият отговаря за комуникациите”, коментира полк. Артър Боговиц, командир на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО, Полша.

Част от натовската група в Полша от общо 1000 военни тръгна преди 4 дни от Германия и мина през няколко полски града. От военната база в Бидгосч към североизточната част на страната тръгнаха машини Страйкър. И чакат още. Само в единия конвой на НАТО участват около 50 машини и около 400 военни. Всеки Страйкър побира до 11 военнослужещи.

В следващите пет месеца батальонът в Полша е под командата на щатската армия, която осигурява повече от половината бойци. Сержант Батс е командир на Страйкър. Стрелецът в групата. Ако трябва да се убива, макар че не са дошли за това.

„Почувствах, че искам да служа на държавата си за малко. Да спечеля пари за колеж, а армията го позволява. Искам да завърша бизнес училище. Да имам собствен бизнес. Много харесвам приключенските спортове и искам да имам голям салон за планинско катерене, спортно оборудване и за бойни изкуства”, разказва серж. Кейси Батс, командир на Страйкър. Той е от 4 години в армията, родом е от щата Индиана.

Момчетата като него са дошли на мисия. Увеличават силите на НАТО в Източна Европа, без да търсят сблъсък. И минават стотици километри на ден. Aмериканските военни машини трябва да се презареждат с гориво най-много на 500 км. изминато разстояние. И след зареждането – нов конвой. До следващата база. И до пълното разполагане на военна мощ в Полша – от първи април за шест месеца напред.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.